V Česku úřadují dva premiéři. Ve světě to obvyklé není

Česko má dva premiéry. Prezident totiž dopoledne jmenoval předsedou vlády šéfa občanských demokratů Petra Nečase. Do doby, než se sestaví kabinet, ale pracuje ve Strakově akademii Jan Fischer, který vede svůj tým v demisi. Ve světě podobná situace příliš obvyklá není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

„Skoro bych řekl, že to je taková česká specialita, která má kořeny hluboko v devadesátých letech. Není to obvyklé, protože není ani potřebné, abyste měl premiéra, jeho úkolem není nic jiného, než že sestavuje novou vládu,“ řekl Jan Kysela z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kysela z Právnické fakulty UK ve Světě o jedné.

V zásadě takový člověk, například v praxi zemí Beneluxu, bývá označován jako formateur. „To je člověk, který vládu sestavuje a ve chvíli, kdy ji má k dispozici, tak je jmenován se vším všudy. Problém dvojího premiérství tak nevzniká nebo trvá málo hodin,“ poznamenal Kysela.

Tuto praxi podle Kysely v Česku zavedl prezident Václav Havel, kterou po něm umocnil jeho nástupce Václav Klaus. „Já mám ale zato, že proto, abyste mohl vést jednání o sestavování nové vlády, nemusíte být nutně jejím předsedou,“ řekl Kysela.

Do kdy by měla být nová vláda sestavena, ale není dané. Ústava v článku 68, odstavci 3 totiž říká, že, 'vláda předstoupí do třiceti dnů po svém jmenování před poslaneckou sněmovnu a požádá ji o vyslovení důvěry'. Neplynou z ní ale žádné časové termíny na samotné složení vlády.

Ondřej Černý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme