Indie se stále nedokázala vymanit z kastovního systému

V průběhu již patnáctého sčítání lidu v miliardové Indii, které začalo v dubnu, se úředníci ptají Indů mimo jiné na to, ze které jsou kasty. Mnohé Indy tahle otázka pobuřuje. Při sčítání lidu naposledy zazněla v roce 1931. Jak uvádí CNN, dnešní snahu úřadů zjistit počet příslušníků jednotlivých kast řada lidí kritizuje. Vláda ale zatím oficiálně nerozhodla, zda tuto otázku do sčítání zařadit či ne. Kastovní systém je v Indii stále citlivou otázkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indie prosinec 2008

Indie prosinec 2008 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Já bych se v Indii neodvážila nikoho zeptat, z které je kasty. Je to vrcholně neslušné. Navíc je to politicky nekorektní, protože kastovnictví je v Indii de facto zakázané,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu Pavla Jazairiová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kastovním systému v Indii mluvila na Rádiu Česko spolupracovnice Českého rozhlasu Pavla Jazairiová.

Indická ústava už 60 let zakazuje diskriminaci na základě kastovní příslušnosti. Za zrušení kastovního systému bojoval Mahátma Gándhí. Do té doby již tisíce let existovaly v Indii čtyři základní kasty a stovky podkast.

„V praxi to stále funguje podle starého modelu. Nejvyšší kasty mají například kvóty pro vedoucí funkce. Na některých místech nesmějí lidé různých kast používat ani předměty denní potřeby nebo například stejnou studnu. Příslušníci vyšší kasty přestávají i jíst, když jde okolo někdo z nižší kasty, který by jim mohl svým stínem poskvrnit pokrm, vysvětluje Jazairiová.

Podle Jazairiové ale podobný systém funguje i v euroamerickém světě, kde je také velice obtížné se z něj vymanit:

„Například ve Velké Británii podle přízvuku poznáte, jaké má člověk vzdělání. Zda chodil do státní školy nebo navštěvoval prestižní a velmi drahou soukromou školu. Lidé z vyšší společenské třídy si pak také neberou příslušníky nižších tříd. Navíc v tak velké zemi, jako je Indie je třeba systém na udržení pořádku.“

Současné sčítání lidu v Indii je výjimečné i tím, že se sčítá takzvaně biometricky. Každá osoba v Indii starší než patnácti let je vyfotografovaná a jsou jí odebrány otisky prstů. U každého se zjišťuje jeho věk, zaměstnání, pohlaví, náboženství, kasta. Na základě toho by měl být každému vydán občanský průkaz.

Za posledních deset let Indů podstatně přibylo, a geometrickou řadou jich dále přibývá. Jejich počet se dnes odhaduje zhruba na jednu miliardu 200 milionů. Indie se tedy brzy stane nejlidnatější zemí světa.

Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme