Mexický zpěvák Vega byl zabit poté, co popřel svou vraždu

Jen si to představte: člověk v médiích dementuje zvěsti o své vraždě a za pár hodin ho někdo zastřelí. Přesně to potkalo mexického zpěváka Sergia Vegu, který vystupoval pod jménem El Shako.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tržiště, Mexiko

tržiště, Mexiko | Foto: Aleš Opekar | Zdroj: Český rozhlas

Podobně jako El Shako skončilo v Mexiku poslední dobou několik hudebníků, za poslední tři roky nejméně sedm. Policie tyto vraždy spojuje s navzájem znepřátelenými drogovými gangy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Opekar o vraždě mexického zpěváka na Rádiu Česko.mp3

„Drogové gangy vraždí kdekoho, proč by neměly vraždit zrovna muzikanty? Vtip spočívá možná v tom, že tito folkoví zpěváci hrající takzvanou gruperu, ve svých textech zmiňují pochvalně některé drogové bosse. Nepřátelům to zřejmě připadá poněkud nepatřičné, a proto je likvidují,“ řekl ředitel Střediska iberoamerických studií Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Josef Opatrný.

Gangy mají podle něj tolik peněz, že některé texty samy dodávají. Některým zpěvákům mohou narkobaroni připadat jako novodobí Jánošíkové, kteří skutečně občas peníze vydělané z obchodu s drogami takříkajíc rozdávají lidu, což alespoň z hlediska zpěváků zaslouží ocenění.

„Zpěváci jsou většinou lokální osobnosti, především v severní části Mexika, která je drogovou válkou postižena už několik let. Občas doplatí na svou popularitu. Drogové gangy tak ukazují svoji sílu a to, že nikdo si nemůže být jist životem, pakliže se rozhodnou ho zlikvidovat,“ uvedl Josef Opatrný.

Eva Presová, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme