Kapradí, které vstalo z mrtvých

28. červen 2010

OSN vyhlásila rok 2010 rokem biodiverzity. Jeho součástí je i pokus o záchranu unikátních rostlin, které rostou na sopečném ostrově Ascension na jihu Atlantského oceánu.

Během rutinního průzkumu jižních svahů vulkánu Green Mountain vědci za holými balvany zahlédli trsy drobného kapradí se žlutozelenými listy, připomínajícími výhonky petržele. Identifikovali je jako endemický druh Anogramma ascensionis z čeledi netíkovité (Pteridaceae), který rostl pouze na ostrově Ascension a který poprvé popsal botanik Sir Joseph Hooker v roce 1876. Toto kapradí vždy rostlo pouze na jižním úbočí sopky, ale od roku 2003 je oficiálně považováno za vyhynulé. Příčiny jeho vymizení nebyly známé, ale botanikové je dávali do souvislosti s rozšířením mnohem agresivnějších kapradin sleziníků, které devastují místní flóru.

Znovuobjevení živých rostlin původního druhu ostrovního kapradí umožnilo zahájit záchranný program. Populace na úbočí sopky je nestabilní, ale její přemístění z praktických důvodů nepadá v úvahu. Místní terén je neschůdný a vědci byli rádi, že mohou dvakrát týdně rostlinám přinést trochu vody. Díky této péči dvě ze čtyř objevených rostlin přežily natolik dlouho, že vytvořily spóry, které vědci přepravili do Královské botanické zahrady v Kew. Spóry cestu ve sterilních podmínkách přežily a dnes mají vědci několik desítek mladých rostlin unikátního kapradí. Tým na ostrově Ascension mezitím našel další dospělé rostliny, které rostou nedaleko místa původního nálezu. Vědci proto doufají, že se jim podaří vrátit kapradí na svahy Green Mountain. Kapradí hraje v místním ekosystému důležitou roli, protože stabilizuje drolivý sopečný popel.

Zdroj: Royal Botanic Gardens, Kew

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.