V Řecku protestují odbory

Proti programu úspor, který musí řecká vláda prosadit, aby získala zahraniční finanční pomoc, dnes protestují odboráři v Řecku. Dva největší odborové svazy zaměstnanců v soukromém a veřejném sektoru vyhlásily 24 hodinovou generální stávku. K ní se připojí i další odboráři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti razantním úsporným opatřením v Řecku

Demonstrace proti razantním úsporným opatřením v Řecku | Foto: Filip Koubek

Dopoledne se konala první z demonstrací, které byly ohlášeny. Stávku pořádaly komunisté odbory. Účastnilo se ji několik tisíc lidí. Po komunistických odborech přicházely do centra Athén další odbory ze soukromé sféry a veřejného sektoru. Těch už bylo něco přes deset tisíc.

Dá se odhadnout, že jen v Athénách demonstrovalo na 20 odborových svazů. Policisté hlídali skupinky lidí, u kterých předpokládali, že by mohly vyvolat nějaké nepokoje. Většina nepokojů se ale v Athénách dříve odehrávala ve večerních hodinách, kdy anarchisté rozbíjeli obchody v centru města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dorazín - Athény.mp3

V Athénách dnes nefungují veřejné úřady, školy, nemocnice jen v omezeném provozu. Velké problémy se dají očekávat i v průběhu celého dne v dopravě.

Letečtí dispečeři se sice do stávky nepřipojili, aby nezpůsobili ještě větší škody v turistickém průmyslu, který je jedním z vítaných zdrojů pro řecký státní rozpočet, nicméně domácí lety v Řecku jsou také zrušeny.

Do Řecka ano, dál už ne

Pokud návštěvníci do Řecka přiletí mezinárodním spojem, dostanou se do své destinace. Místní linky ale fungovat nebudou. Podobné to bude i s železnicí. Městská doprava bude jezdit ve velmi omezeném režimu. Jen tak, aby přepravila demonstrující do centra Athén.

Generální stávka je už letos pátá a odborářům se zatím nepodařilo prosadit nic z jejich požadavků. Socialistická vláda postupuje nekompromisně a škrtá kde se dá, protože musí plnit podmínky zahraniční půjčky ve výši 110 miliard eur, která chce odvrátit úplný kolaps státních financí.

Odbory to ale nazývají zahraničním diktátem, který je namířen proti nejchudším. Bezprostředním důvodem dnešní generální stávky, při které chtějí aktivisté komunistických odborů znovu zablokovat athénský přístav Pireus, je vládní návrh penzijní a pracovně-právní reformy.

Přehrát

00:00 / 00:00

UČ 29.6. Dorazín-stávky.mp3

Navrhovaná liberalizace pracovního práva má totiž především usnadnit propuštění zaměstnanců a prodlužuje zkušební dobu. Proti tomu se staví nejen opozice a odbory, ale i někteří poslanci vládní socialistické strany.

V celé společnosti pak naráží na odpor zvýšení věku pro odchod do důchodu na 65 let pro obě pohlaví. Ministr financí Jorgos Papakonstantinu uvedl, že ženy žijí v průměru déle než muži a není proto žádný důvod, aby do důchodu odcházely dříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace v Athénách.mp3

Vláda, ačkoli je socialistická, bude muset vládnout pravicově. Ne všichni poslanci souhlasí s tak tvrdými škrty. Šetření označují za diktát mezinárodního společenství, který Řecko přivede do ještě větších problémů. Ale ani tito protestující členové socialistické strany nenabízejí jiné, schůdnější řešení.

Demonstranti svádějí vinu buď na zahraničí nebo na předchozí vlády, které tuto situaci zavinily. Neví, proč by všechnu tíži sociálních reforem měli odnést právě oni – běžní zaměstnanci s průměrným platem, když ministři a bohatí lidé zneužívají této situace k tomu, aby si za levné peníze kupovali nemovitosti a firmy. Každý den vypluje na povrch několik skandálů řeckých politiků a proti tomu se také lidé bouří.

Zájem o dovolenou v Řecku klesá

Řecké ostrovy a pobřeží žije bez stávek, turisté ani nezaznamenali, že se nějaká generální stávka koná. Podle našeho zvláštního zpravodaje v Řecku Martina Dorazína je znatelný úbytek německých turistů, kteří museli začít šetřit a dovolenou si odpustit. Úbytek je zaznamenán v rozmezí 10 až 20 procent. Cestovní kanceláře reagovaly pružně na snížení cen zájezdů do této destinace.

Martin Dorazín, Katarína Brezovská, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme