Češi v Africe nesli slovenskou vlajku

Prohráli a cítí se jak vítězové. To jsou nejen slovenští fotbalisté, ale i fanoušci. Dosáhli víc než chtěli a zaplatili víc, než tušili. Kupříkladu vstupenka na zápas Slovensko - Holandsko stála 150 dolarů. Za zmínku stojí, že v hledišti stadionu v Durbanu bylo volných 8 tisíc míst. A také pár set Slováků a několik Čechů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenští fotbalisté na tréninku

Slovenští fotbalisté na tréninku | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Na tribuně se ozývá zpěv a Milan s Peterem poskakují a vuvuzelami mávají jako valaškami: „Slováci jsou strašně rádi, že se vůbec šampionátu zúčastnili a ukázali, že mají srdce."

Oba muži si tak trochu stěžují na český bulvár, který nelichotivě popisoval úroveň slovenských fotbalistů. „To si mohli odpustit, ty jejich Tatary," říkají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lubomíra Smatany z fotbalového šampionátu po zápase Slovensko-Nizozemsko.

Čtyřčlenná parta Slováků přiletěla do Durbanu z Kapského města a dnes se tam zase vrací, aby viděli večerní zápas Španělsko - Portugalsko. Když už to každého stálo 100 tisíc, tak si to pořádně vychutnají. „Jedeme se potápět se žraloky a testovat výborné jihoafrické víno," dodávají.

V modrém slovenském dresu a s vlajkou kolem krku opouští stadion i ztepilá světlovláska, ale ze Slovenska není. Jmenuje se Martina a je z Prahy. „Přijeli jsme podpořit Slováky a taky s podívat trochu po Jižní Africe. Je tu skvělá atmosféra a velmi přátelští lidé," říká.

Hlavou pokyvuje další výletník z Prahy Tomáš a nadšeně mává slovenskou vlajkou. „Naši slovenští kamarádi už museli odletět po skupině a my jsme si to prodloužili," uvádí.

Někdo to zkrátka se Slovenskem musí dotáhnout až do konce.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme