Washington navrhuje na velvyslance v Praze Obamova poradce

Praha se asi brzy dočká amerického velvyslance. Prezident Barack Obama navrhl podle očekávání svého poradce Normana Eisena. Musí ho ještě potvrdit americký Senát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká vlajka

Americká vlajka | Foto: USMC

Norman Eisen je washingtonský právník s česko-polskými židovskými kořeny. Pro Bílý dům pracuje jako poradce pro etiku a vládní reformu.

Podle profilu vydaného po nástupu Obamovy administrativy listem Washington Post studoval s budoucím prezidentem právo na Harvardově univerzitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pravděpodobného amerického velvyslance v Praze přiblížil na Rádiu Česko zpravodaj ČRo v USA Vít Pohanka

Od roku 1991 pracoval Norman Eisen pro jednu z početných washingtonských právních firem a mimo jiné je spoluzakladatelem organizace Občané za zodpovědnost a etiku ve Washingtonu.

V Bílém domě se mu údajně přezdívá „Mr No". Má totiž na starosti ohlídat, aby nebyl zaměstnaný někdo, kdo by třeba jako bývalý lobbista neměl z etických důvodů pro prezidenta pracovat.

Při sestavování nové administrativy musel proto mnoho kandidátů odmítnout.

Spojené státy spoléhají na velvyslaneckých postech - víc než jiné země - na takzvané politické nominace. Posílají tam osobnosti, které buď finančně přispěly, nejčastěji na prezidentskou kampaň, nebo se jiným způsobem zasloužily o zvolení prezidenta.

V poslední době to byl případ skoro všech amerických velvyslanců v Praze, Norman Eisen je zřejmě pokračováním v této tradici.

Sám věnoval na kampaň prezidenta Obamy podle svého prohlášení necelých 60.000 dolarů a další stovky tisíc pomohl získat od jiných dárců.

USA nemají v České republice velvyslance už asi rok a půl, ambasádu teď řídí chargé d´affaires John Ordway.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme