Antoinu de Saint-Exupérymu by bylo 110 let

Co je důležité, je očím neviditelné, opakoval Malý princ. Autor jedné z nejslavnějších knížek - Antoine de Saint-Exupéry - by se dnes dožil 110 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antoine de Saint Exupéry - Malý princ

Antoine de Saint Exupéry - Malý princ | Foto: Albatros

Francouz, celým jménem Antoine Jean Babtiste Marie Roger de Saint-Exupéry, byl původem šlechtic. Vystudoval architekturu, když ho nevzali do námořní akademie. Narukoval k leteckému pluku ve Štrasburku a stal se stíhačem. A právě v létání našel smysl života, který se mu později stal osudným.

Exupéry při létání dost hazardoval a za svoji kariéru utrpěl hodně zranění. Po jedné vážné nehodě v roce 1923 nakonec z armády odešel. A tehdy se začal věnovat psaní, které vlastně odráží jeho vlastní život.

Uvažuje o vztahu člověka a techniky, zamýšlí se nad vírou v člověka a lidské společenství. Díla často mají autobiografické prvky. Měl rád exotiku, která se v knihách také objevovala. První kniha s názvem Letec vyšla v roce 1926.

Dál se věnoval i svému hobby - létání. Létal v nákladní dopravě i osobní. Pokoušel se o rekordy a stále riskoval. Na psaní si ale čas našel. Následovaly knihy Země lidí a Válečný pilot, kterými se dostal až k básnické pohádce Malý princ. Čtenáři se jí dočkali v roce 1943.

Konec života Exupéryho je opředená tajemstvím. Smrt přišla jen dva roky poté. Psal v té době Citadelu, asi nejvýznamnější sbírku filosofických úvah a bajek, kterou ale nedokončil. Z jednoho z průzkumných letů se totiž nevrátil.

Až po šedesáti letech našli vrak jeho letadla, ale příčinu nehody stále neznáme. Ověřenou informací není ani ta, že měl Exupéry sestřelit bývalý stíhač německé luftwaffe Horst Rippert.

Milan Kopp, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme