V Českých Budějovicích mají ’chytrou‘ dopravní ústřednu

V Českých Budějovicích dnes vstupuje do služby automatická dopravní ústředna, která má jako první svého druhu na jihu Čech hlídat a usměrňovat dopravu. České Budějovice jsou sice jen krajským městem, ale s ucpanými ulicemi ve špičkách a mnohdy i mimo ně, se mohou lehce srovnávat s kdejakým velkoměstem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budou v Chrudimi opět kolony aut?

Budou v Chrudimi opět kolony aut? | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Elektronická dopravní ústředna dokáže mimo jiné prostřednictvím kamerového systému sbírat dopravní informace z území města, vyhodnocovat je a pomocí předprogramovaných variant řešit aktuální situace. Například lépe ladit návaznost křižovatek. Systém je otevřený a umožní připojit další podsystémy, například preferenci MHD nebo parkovací a naváděcí systém.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČB - nová dopr. ústředna.mp3

„Ten hlavní problém je možná trochu ve změně životního stylu obyvatel města, kteří v mnohem větší míře než v minulosti používají automobil i na cesty, které byly dříve zajišťovány MHD nebo i chůzí,“ hodnotí situaci v Českých Budějovicích dopravní expert Daniel Šesták.

I nejchytřejší technika ale asi bude krátká na stále přibývající množství aut, v nejlepším případě jen zmírní dopravní bolesti města. Tamní redaktor Českého rozhlasu Ivan Mls říká, že bicykl asi ještě dlouho zůstane nejrychlejším dopravním prostředkem v Českých Budějovicích, zvlášť ve špičkách.

Ivan Mls, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme