Objevy a události týdne č. 26

27. červen 2010

Vorvaní potápěči a „zahradníci“, makakové jako náruživí televizní diváci, déšť archeologem v Nikaragui, ostatky malíře Caravaggia nalezeny (?), Hayabusa zase doma.

Vorvani jsou skvělými hlubokomořskými potápěči a lovci hlavonožců. Zároveň tito kytovci pomáhají likvidovat skleníkové plyny – jednoduše tak, že své exkrementy vylučují u hladiny. Výměšky vorvaňů obsahují velké množství železa, které působí jako hnojivo pro fytoplankton – tedy různé řasy a sinice. Právě fytoplankton pohlcuje skleníkový oxid uhličitý a po svém odumření padá i s ním do oceánských hloubek.

Stejně jako lidé i makakové se rádi dívají na pořady o zvířatech. Dokonce se dá říci, že právě tyto pořady opice zajímají nejvíce. Japonští vědci sledovali mozkovou aktivitu makaků a zjistili, že jejich čelní lalok, který je u lidí spojen s pocity potěšení a radosti, se aktivoval ve chvíli, kdy jim promítali třeba záběry cirkusových zvířat. Auta a stroje je naopak vůbec nezajímaly. V tom jsou lidé, a zejména muži, přeci jen jiní.

Na nikaragujském ostrově Ometepe, v osadě Los Ángeles, vyplavily vydatné deště z půdy tisíce střepů a úlomků lidských kostí. Pocházejí z hrobů, starých až čtyři a půl tisíce let. Na vulkanickém ostrově v jezeře Nikaragua, kterému vévodí sopka Concepción, byla už dříve objevena řada vzácných předmětů předkolumbovských kultur. Které z nich patří nově nalezené hroby, se ve zprávě neuvádí.

Italští antropologové věří, že našli pozůstatky slavného malíře Caravaggia, který zemřel před čtyřmi sty lety. Půl roku se kvůli tomu přebírali v lidských ostatcích v jedné kryptě, kam je dovedly nově objevené záznamy. Hledali jen kosti mužů Caravaggiova věku, které následně podrobili radiokarbonové dataci a analýze DNA. Lebky porovnávaly s malířovými autoportréty. Teď prý mají jistotu – na 85 procent.

Sedm let byla na cestách vesmírem a teď konečně přistála na Zemi. Řeč je o japonské sondě Hayabusa. Vědci se na ní velmi těšili. Sonda totiž během své cesty přistála na asteroidu Itokawa, kde se snažila nasbírat vzorky prachu. Jestli se jí to skutečně podařilo – to vědci nevědí. Pokud ano, šlo by o první vzorky materiálu nasbírané přímo na asteroidu, které by se jim dostaly do rukou. Stačilo by pár zrnek.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 26/2010, 26. června - 2. července.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio