Dejte si pozor na klíšťata. Právě teď jsou nejčilejší

Pokud vyrazíte v těchto dnech do přírody, nezapomeňte si s sebou vzít repelent a po příchodu domů se prohlédnout. Právě v těchto dnech je aktivita klíšťat na nejvyšším - pátém stupni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíště obecné

Klíště obecné | Foto: Ondřej Hajdušek

Klíšťata nás mohou nakazit lymeskou borreliózou nebo klíšťovou encefalitidou. U druhé z nich je inkubační doba týden až 14 dní.

„V tomto období se první příznaky vyskytují většinou dvoufázově, u limeské borreliózy je to trochu složitější – tam se může objevit červená skvrna, tak za 3 až 21 dnů po přisátí klíštěte. V tomto případě je třeba navštívit lékaře a nasadit antibiotika,“ říká epidemioložka Krajské hygienické stanice v Jihlavě Alena Dvořáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž RR nejvyšší aktivita klíšťat.mp3

Na Vysočině loni onemocnělo klíšťovou encefalitidou 99 lidí, letos zatím jeden člověk. Podle Dvořákové může letos počet nakažených překročit ten loňský.

Monika Pytlíková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme