Pražský arcibiskup převzal ve Vatikánu od papeže pallium

Papež Benedikt XVI. dnes ve Vatikánu předal při slavnostní liturgii pallia arcibiskupům metropolitům. Byl mezi nimi také pražský arcibiskup Dominik Duka. Pallium dnes symbolizuje především jednotu katolické církve, ale je také symbolem péče metropolitních arcibiskupů o věřící.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI. před mší poslouchá přivítání

Papež Benedikt XVI. před mší poslouchá přivítání | Foto: Tomáš Adamec

Slavnostní liturgie se konala v chrámu svatého Petra zaplněném věřícími. Přítomno bylo mnoho kardinálů, biskupů, ale také velvyslanci a starosta Říma. V homílii, která předcházela předání pallií, Benedikt XVI. podtrhl význam jednoty s katolickou církví a také význam svobody pro práci biskupů. Svobody od materiálního i morálního zla, svobody vůle a víry i ve státech, které kladou velké překážky evangelizaci.

Obřad vyvrcholil předáním pállií, uložených ve zvláštní urně na hrobě svatého Petra až do chvíle, kdy je papež předal 38 arcibiskupům.

Pallium, římskokatolická insignie, se obléká kolem krku, dva volné konce splývají na hrudi a na zádech. Jeho nošení přísluší papeži a metropolitním arcibiskupům, kteří ho ale smějí nosit pouze na území své diecéze.

Vědunka Lunardi, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme