Koaliční vyjednavači chtějí snížit sociální dávky i platy

Vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se předběžně dohodli, že výrazně zpřísní výplatu podpor v nezaměstnanosti a zhruba o polovinu sníží příspěvek na sociální péči v prvním stupni. Mírně by se měla snížit také čtyřletá rodičovská dovolená a porodné by se mělo vyplácet pouze na první dítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matka s dítětem (ilustr. foto)

Matka s dítětem (ilustr. foto) | Foto: Corbis

Tyto drobné škrty v dávkách ale zdaleka stačit nebudou. Koaliční vyjednávači se totiž dohodli, že příští rok sníží schodek veřejných financí o 60 miliard korun.

Koalice chce proto také plošně snížit většinu běžných výdajů včetně platů veřejných zaměstnanců o deset procent. Jedinou výjimkou budou učitelé, kterých se škrty nedotknou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rektor VŠE Richard Hindls v pořadu Svět o třetí na Rádiu Česko.mp3

Kromě toho chce koalice snížit státní podporu stavebnímu spoření z dnešních tří tisíc na 1500 korun.

Současně nová vláda neplánuje – na rozdíl od původních plánů – snižovat nemocenské pojištění firem a také stropy na zdravotní a sociální pojištění z dnešního šestinásobku průměrného platu.

O tom, kde koalice ušetří další miliardy, mají vyjednavači jednat ještě i zítra.

Ústup od plošných škrtů

„V první řadě je dobře, že vláda ustoupila od plošných škrtů, o kterých se mluvilo minulý týden, a zvolila škrty adresné,“ řekl rektor Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Richard Hindls.

Pokud jde o zvyšování daní, považuje jej za nutné, ale záleží na rozhodnutí, zda zvýšit daně přímé či nepřímé. Zvyšování přímých daní, především podnikatelských či fyzických osob, může podle Richarda Hindlse podvázat podnikatelské prostředí či spotřebu domácností.

Souhlasí proto s názorem Evropské komise, která České republice doporučuje zvyšovat spíše nepřímé daně, tedy například DPH. „Také se domnívám, že by se mělo jít spíše cestou zvýšení nepřímých daní,“ uvedl rektor VŠE.

Naďa Bělovská, Eva Presová, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme