Zdeněk Hazdra zůstává v čele Ústavu pro studium totality

Dočasný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra zůstává ve funkci. Rada ústavu ho na dnešním jednání ve funkci podržela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Hazdra.jpg

Zdeněk Hazdra.jpg | Zdroj: ČTK

Hazdru chtěl odvolat místopředseda rady Patrik Benda, protože ředitel nerespektoval vůli radních, když minulý týden sesadil šéfa Archivu bezpečnostních složek Ladislava Bukovszkého.

K odvolání Zdeňka Hazdry dnes chyběl jeden hlas. Pro jeho odvolání hlasovali tři radní, dva byli proti a dva se hlasování zdrželi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Ústavu pro studium totalitních režimů hovořila Petruška Šustrová v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů přijala usnesení, že nerespektování jejího názoru je nestandardní krok, ale k odvolání Hazdry nepřikročila proto, že jeho mandát je časově omezený.

Rada ředitele současně vyzvala, ani nedělal žádná personální ani rozpočtová rozhodnutí bez konzultace s ní.

Zdeněk Hazdra, který nastoupil na ředitelské křeslo v květnu, tak ústav povede zřejmě až do nástupu nového, řádného ředitele, který by měl vzejít z výběrového řízení v půlce srpna.

Podle některých kritiků panuje v Ústavu pro studium totalitních režimů po odchodu dlouholetého ředitele Pavla Žáčka a posléze i Jiřího Pernese chaotická situace. Existenci jistého rozkolu přiznává i novinářka Petruška Šustrová, členka rady ústavu.

„Ale podle mých vědomostí, a myslím, že vím o tom poměrně hodně, tak ten nepokoj tvoří taková skupina lidí, kteří by si přáli, aby ústav fungoval dál jako doposud. To se týká některých technických věcí, například správy evidencí, které ve skutečnosti by měl spravovat archiv, a různých kompetencí mezi archivem a ústavem.“

„Ale nemyslím, že by to byla nějaká převažující skupina. Jde podle mého odhadu třeba o 30 lidí a přitom obě ty instituce zaměstnávají přes 200 lidí,“ uvedla Šustrová ve vysílání Radiožurnálu.

Zbyněk Zykmund, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme