Američané mohou dál beztrestně držet a nosit zbraně

Nejvyšší soud Spojených států podpořil právo Američanů držet a nosit zbraň. Poměrem hlasů 5:4 potvrdil platnost druhého dodatku ústavy, která toto právo obsahuje, a to nejen pro federální zákony, ale pro všechny státy a města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pistole a náboj

Pistole a náboj | Foto: Jan Rosenauer

Právě proti zákazu nosit zbraň, který platil téměř třicet let ve městě Chicago, u soudu protestovalo několik jeho občanů. Chicago platí za město s jednou z nejpřísnějších úprav držení zbraní.

Vládní statistiky uvádějí, že střelnými zbraněmi je denně zabito 80 lidí. Z toho ve 34 případech jde o vraždy. Podle odhadů má střelnou zbraň asi 90 milionů Američanů a počet těchto zbraní mezi nimi dosahuje 200 milionů.

Podle zastánců držení zbraní naopak počet trestných činů spáchaných se zbraní klesá. Kromě toho, právo na držení zbraní a sebeobranu se podle nich téměř rovná významu svobody vyjadřování nebo vyznání a ‚dělá Ameriku Amerikou‘.

Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme