Rusko se přihlásilo k údajným špionům zatčeným v USA

Moskva se oficiálně přihlásila ke skupině zadržených osob, kterou americké úřady obviňují ze špionáže. Všech 11 zatčených označuje ruské ministerstvo zahraničí za ruské občany, dodává ale, že se nedopouštěli žádné činnosti namířené proti zájmům USA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Podle zdrojů ze Spojených států dostala skupina za úkol infiltrovat se do amerických politických kruhů a získat informace o zbraních, diplomatické strategii a politickém vývoji. Nakolik se jí to podařilo, zatím není jasné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovější špionážní aféře mluvil Igor Lukeš v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Členové skupiny údajně řadu let působili pod falešnou identitou na americkém území a plnili úkoly, které dostávali z Ruska. Američané je prý sledovali delší dobu.

Několik ze zadržených už bylo v New Yorku formálně obviněno ze špionáže a z praní špinavých peněz.

Operace, kterou FBI odhalila, je podle profesora Igora Lukeše, který přednáší mezinárodní vztahy na univerzitě v Bostonu, naprosto výjimečná.

„Když direktorát S z ruské SPR pošle do Spojených států propojenou skupinu o 11 lidech bez diplomatického krytí, je to skutečně zvláštní. Během studené války měl Sovětský svaz v Americe právě tak asi okolo deseti ilegálů a zhruba 100 agentů s diplomatickým nebo jiným oficiálním krytím. A to bylo v době, kdy na sebe obě strany mířily nukleárními zbraněmi.“

„A proto teď, v roce 2010, mít takhle velkou skupinu ilegálů je skutečně zvláštní a vypovídá to cosi o pravé tváři Putinova Ruska,“ řekl Igor Lukeš Radiožurnálu.

Veronika Sedláčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme