O podobě vlády je jasno. John povede vnitro, Kalousek finance

Strany budoucí vládní koalice se dohodly na obsazení křesel. Novým ministrem financí se stane místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, vnitro povede předseda Věcí veřejných Radek John a místopředsedovi ODS Alexandru Vondrovi připadne resort obrany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John po jednáních o společné vládě.

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John po jednáních o společné vládě. | Zdroj: ČTK

Podobu kabinetu včetně personálního složení představil premiér Petr Nečas (ODS) po téměř osmihodinovém nočním jednání koaliční devítky.

Složení podle něj respektuje původní dohodu o rozložení křesel mezi stranami, a to v poměru šest pro ODS, pět pro TOP 09 a čtyři pro Věci veřejné.

„Chci zdůraznit, že je to v tomto složení a v tomto počtu nejmenší koaliční vláda České republiky za posledních 20 let. Je to další krok, kterým tyto tři strany dávají najevo, že nechtějí extendovat počet křesel, ba právě naopak,“ uvedl Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovory o složení kabinetu zhodnotili ve Světě o osmé Rádia Česko Vladinír Špidla (ČSSD) a Zdeněk Zajíček (ODS)

Vláda bude mít 15 členů včetně premiéra

ODS připadá kromě postu premiéra a resortu obrany i ministerstvo spravedlnosti, které povede stranický místopředseda Jiří Pospíšil.

SLOŽENÍ NOVÉ VLÁDY

Premiér:
Petr Nečas (ODS)
Obrana:
Alexandr Vondra (ODS)
Spravedlnost:
Jiří Pospíšil (ODS)
Životní prostředí:
Pavel Drobil (ODS)
Průmysl a obchod:
Martin Kocourek (ODS)
Zemědělství:
Ivan Fuksa (ODS)
Finance:
Miroslav Kalousek (TOP 09)
Zdravotnictví:
Leoš Heger (TOP 09)
Práce a sociální věci:
Jaromír Drábek (TOP 09)
Zahraničí:
Karel Schwarzenberg (TOP 09)
Kultura:
Jiří Besser (TOP 09)
Vnitro:
Radek John (VV)
Doprava:
Vít Bárta (VV)
Školství:
Josef Dobeš (VV)
Místní rozvoj:
Kamil Jankovský (VV)

Ministrem životního prostředí bude další místopředseda občanských demokratů Pavel Drobil a zemědělství nynější náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Ministerstvo průmyslu a obchodu připadne ekonomickému expertovi ODS Martinu Kocourkovi.

TOP 09 bude mít dále ve vládě svého předsedu Karla Schwarzenberga jako ministra zahraničí, místopředseda Jaromír Drábek usedne v čele ministerstva práce a sociálních věcí, Leoš Heger bude řídit zdravotnictví a berounský starosta Jiří Besser kulturu.

Věci veřejné získají také ministerstvo školství pro místopředsedu Josefa Dobeše a ministerstvo pro místní rozvoj pro Kamila Janovského. Poslanec a sponzor strany Vít Bárta dostane na starost dopravu.

Ve vládě nezasedne žádná žena. Podle Petra Nečase jde o nedostatek a problém. Se Schwarzenbergem poukázali na to, že strany sice měly na určitá ministerstva kandidátky, ale při rozdělování tyto úřady nedostaly. John uvedl, že jeho strana v nabídce ženy měla, o křesla v kabinetu ale nakonec zájem neprojevily.

ODS si chce podržet vliv přes náměstky

Nečas dodal, že jednání bylo sice dlouhé, ale korektní. Vliv na klíčových resortech financí a vnitra si ODS chce podle premiéra zajistit jmenováním svých náměstků.

Že tomu tak bude, potvrdil i šéf Věcí veřejných a budoucí ministr vnitra Radek John. Menší strana na vnitru je podle něj zárukou, že se nebude nikdo snažit resort zneužívat.

„Jde o to odpolitizovat tuto instituci, aby policisté měli jistotu, že mohou vyšetřovat padni komu padni. To si myslím, že malá strana může dobře zaručit, protože nebude toužit zmocnit se moci pomocí ministerstva vnitra. Současně jsme otevření tomu, že první náměstek bude z ODS, který bude styčným důstojníkem,“ prohlásil John.

Radek John, Vít Bárta | Foto: ČTK

O vnitro projevily Věci veřejné zájem už v minulých dnech a dokonce tím podmiňovaly vstup do vlády. Nečas ale upozorňoval na to, že by se tak vláda mohla dostat do střetu zájmů kvůli úzké vazbě strany na bezpečnostní agenturu ABL, kterou založil a stále spoluvlastní Vít Bárta.

Teď prý ale premiér dostal od strany jasné záruky. „Dnes jsem byl ujištěn zástupci VV, že nic takového nehrozí, že se ABL nezúčastní transakcí s vnitrem a nebude přechod lidí z ABL na ministerstvo," uvedl Nečas. Bárta už oznámil, že podíl ve firmě prodá v červenci svému bratrovi.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg k rozdělení vládních postů poznamenal, že na jeho stranu teď padá nejtěžší břemeno.

„Jak reforma zdravotnictví, tak nutné kroky k ministerstvu sociálních věcí budou veliká zátěž. Vzali jsme to vědomě na sebe jakožto strana, která vždycky říkala, že pro ní je rozpočtová odpovědnost nevyšší priorita,“ uvedl Schwarzenberg.

Někteří jsou překvapeni

Bývalý ministr průmyslu Milan Urban z ČSSD v Ranním interview neskrýval překvapení ze složení koaličního kabinetu:

„No mě se zdána první pohled, že odborníci na něco, jsou někde jinde. Já jsem počítal s tím, že třeba pan Drobil je dlouhodobě připravovaný na ministerstvo průmyslu a obchodu a on je na životním prostředí. Bývalý prezident hospodářské komory pan Drábek je na ministerstvu sociálních věcí, pan Fuksa, specialista na finance je na zemědělství, a tak bych mohl pokračovat. Budeme si asi muset počkat, ale tohle mne určitě na té vládě překvapilo.“

Milan Kopp, Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme