Výstavbě nových plynových zásobníků nic nebrání. Stát se o projekt nebojí

Výstavbě nového podzemního zásobníku plynu v lokalitě Rožná, kterou připravuje společnost Česká plynárenská, by už nemělo stát nic v cestě. Dnes dojde k podepsání smluv souvisejících se zahájením důlních prací na výstavbě zásobníku mezi dceřinou společností České plynárenské GSCeP, Metrostavem a státním podnikem Diamo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod

Plynovod | Foto: Tomáš Adamec

Společnost Česká plynárenská, která dováží do České republiky norský plyn, hodlá vybudovat zásobníky zemního plynu kavernového typu s kapacitou 400 až 500 milionů metrů krychlových. Předpokládaná výše investic do zásobníků je 20 miliard korun.

Projekt zásobníku plynu je strategickým projektem, protože se jedná o energetickou bezpečnost země. Otázkou zůstává, proč nebyl svěřen největšímu tuzemskému hráči na trhu s plynem - RWE Transgas. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu pro energetiku Tomáše Hünera ale nejde o jediný zásobník, který se bude v dohledné době budovat a nedá se tedy říci, že zmíněná společnost je takzvaně ze hry venku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavba plynových zásobníků v lokalitě Rožná. Téma pro náměstka ministra průmyslu a obchodu pro energetiku Tomáše Hünera.

„RWE Transgas rozšiřuje a modernizuje stávající zásobníky, navíc staví další. Ve hře o další výstavbu zásobníků je například i Česká naftařská a společnost zabývající se uskladňováním plynu s konsorcia Moravských naftových dolů. Celkově tak dojde k navýšení stávající kapacity zásobníků ze stávajících 3,1 miliardy kubíků, a to na 4,5 miliardy kubíků,“ uvedl Hüner pro Rádio Česko a dodal:

„RWE Transgas má dostatečné kapacity a plně postačující lokality na uspokojení vlastních potřeb a nároků. Společnost se tak logicky neupíná k výstavbě nových zařízení, ale k obhospodařování stávajících.“

Spotřebitelský profit

Podle Hünera je navíc chvályhodné, že se do projektu budování zásobníků zapojilo právě širší spektrum podniků a společností.

„Vytváří se tak trh se zásobníky a s plynem, což je velice pozitivní ve vztahu ke konečnému spotřebiteli,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku.

Česká plynárenská byla nicméně doposavad poměrně neznámou společností, licenci na obchodování s plynem má od roku 2007. Přesto se ale stát o osud avizované zakázky neobává.

„Dlouho jsme studovali byznys plán a financování celého projektu a z toho důvodu nemáme o projekt přílišné obavy. Projekt je společností bez problému ufinancovatelný. Proto jsme konckonů přes státní podnik Diamo navázali se zmíněnou akciovou společností spolupráci,“ upřesnil Hüner.

Pochybnosti ale vzbudil fakt, že právě státní podnik Diamo, který zde zastupuje stát, vypisuje zadávací řízení i u zakázek malého rozsahu. Tentokrát ale žádná veřejná transparentní soutěž neproběhla, což kritizovala i Transparency International.

„Informace, že neproběhlo výběrové řízení na výstavbu doposavad nemám. Celá věc je navíc v kompetenci pana Ježe. Pro nás je dostatečnou zárukou transparentnosti fakt, že banky chtějí na projekt uvolňovat prostředky. To znamená, že kapitál ze stran společností není rizikový, stejně jako celý projekt,“ uzavřel Hüner.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme