Tůma je poslední den guvernérem ČNB. Experti jeho přínos oceňují

Zdeněk Tůma je dnes poslední den guvernérem České národní banky. Odchází z vlastního rozhodnutí sice předčasně, zato na vrcholu kariéry. Nedávno ho časopis Global Finance zařadil mezi sedm nejlepších centrálních guvernérů světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Tůma - guvernér ČNB

Zdeněk Tůma - guvernér ČNB | Foto: Tomáš Adamec

Zdeňku Tůmovi se podařilo to, co málokterému politikovi nebo vysoce postavenému úředníkovi v Česku. Heslo, že doma není nikdo prorokem, u něj neplatí. O muži, který stál deset let v čele centrální banky, mluví ekonomičtí analytici jen v superlativech.

„Byl to jeden z nejlepších guvernérů této planety. Dokázal velice dobře ustát konfrontaci odborné práce v bance s reálnou hospodářskou politikou. Rovněž zvládl modernizovat ČNB a posunout ji o notný kus dále,“ řekl Rádiu Česko David Marek z Patria Finance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední den Zdeňka Tůmy v čele ČNB. Téma příspěvku Dany Votýpkové.

Také bývalí ministři financí hodnotí Tůmu jako člověka na svém místě. I přes často rozdílné názory mluví Pavel Mertlík a Jiří Rusnok, Bohuslav Sobotka o Zdeňku Tůmovi jako o člověku, se kterým se velmi dobře spolupracovalo, který dokázal projít složitým období pádu IPS a Union Banky.

Oblíbenec pana prezidenta

Nízko nastavené úrokové sazby byly také jedním z důvodů, proč si Zdeněk Tůma v posledních dvou letech naklonil prezidenta Václava Klause. A to je pro člověka s nálepkou Havlovec pozoruhodný úspěch. Tůmu jmenoval do bankovní rady a o rok později guvernérem tehdejší prezident Václav Havel.

Tůma tehdy stál na opačné straně ekonomických názorových proudů než Klaus. Právě příliš vysoké úrokové sazby nastavené ČNB prezident Klaus často kritozoval. Tůma prezentoval své názory převážně v nepolitických hnutích jako jsou Dřevíčská výzva, Impuls 99 a byl členem vlivového sdružení Lípa.

Tůma opouští guvernérský post o osm měsíců dříve, než mu měl vypršet mandát. Svůj překvapivý krok, rezignovat na funkci, ve které mimi jiné ročně vydělával 4 miliony korun, vysvětlil v polovině dubna takto:

„Jsem v bance téměř dvanáct let, takže skončení o pár měsíců dříve není žádné drama. Mé dřívější odstoupení může přispět k plynulejšímu předání vesla novému guvernérovi, respektive novým členům bankovní rady.“

David Marek z Patria Finance se ale domnívá, že skutečná motivace, je jinde:

„V minulosti zvládla ČNB změnu několika členů bankovní rady najednou a pravděpodobně by to neznamenalo výraznější problém ani tentokrát. Skutečnou motivaci a vysvětlení je ale nutné hledat pouze u guvernéra Tůmy.“

Tvrdý boj o Tůmovo křeslo

Podle Lenky Zlámalvé z Lidových novin nepřímo donutili k rezignaci Zdeňka Tůmu i jeho viceguvernéři Mojmír Hampl a Miroslav Singer. Druhý jmenovaný bude od 1.července novým guvernérem ČNB.

„Je to dobré rozhodnutí z hlediska stabilizace ČNB a například i měny. Hampl se Singerem totiž dříve rozehráli docela ostrý boj o křeslo guvernéra. O vyhroceném klání se psalo i v zahraničních médiích, kde například Hampl nařkl MMF, potažmo evropské instituce ze spiknutí proti středoevropským trhům. Tůma tedy chtěl svým odstoupením zřejmě zabránit eskalaci tohoto boje,“ řekla Rádiu Česko Zlámalová.

Pracovní budoucnost Tůmy je nejistá. Nejčastěji se mluví o budoucím angažmá v některé z významných mezinárodních finančních institucí. Tůma dotazy odrazil prohlášením, že nejprve odjede na dovolenou teprve pak se rozhodne, jak dál.

Dana Votýpková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme