Koalice se shodla na personálním složení nové vlády

Patnáct mužů a žádná žena. Tak bude s největší pravděpodobností vypadat koaliční kabinet v čele s Petrem Nečasem. ODS, TOP 09 a Věci veřejné se na jménech dohodly v noci po několikahodinovém jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři TOP 09, ODS a VV

Lídři TOP 09, ODS a VV | Zdroj: ČTK

Rodící se koalice si včera rozdělila ministerská křesla. Kabinet bez jediné ženy, taková zřejmě bude nová vláda premiéra Petra Nečase. Za ODS uspěli Alexander Vondra jako ministr obrany, Jiří Pospíšil coby šéf justice, Martin Kocourek získal křeslo ministra průmyslu, Pavel Drobil má být ministrem životního prostředí a Ivan Fuksa se ujme rezortu zemědělství.

Pro TOP 9 je jasným úspěchem post ministra financí pro Miroslava Kalouska, Karel Schwarzenberg se podle očekávání ujme diplomacie, zdravotnictví bude šéfovat Leoš Heger, Jaromír Drábek dostane zřejmě na starosti ministerstvo práce a Jiří Besser kulturu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Složení vlády zhodnotili v poledních Ozvěnách dne možní mistři A. Vondra, R. John a také komentátor ČRo P. Nováček

A Věci veřejné vyhrály své tažení za křeslem ministra vnitra pro předsedu Radka Johna. Vít Bárta usedne do čela rezortu dopravy, Josef Dobeš má mít na starosti školství a nakonec místní rozvoj dostane do rukou Kamil Jankovský. Už zbývá jen jmenování nové vlády prezidentem.

SLOŽENÍ NOVÉ VLÁDY

Premiér:
Petr Nečas (ODS)
Obrana:
Alexandr Vondra (ODS)
Spravedlnost:
Jiří Pospíšil (ODS)
Životní prostředí:
Pavel Drobil (ODS)
Průmysl a obchod:
Martin Kocourek (ODS)
Zemědělství:
Ivan Fuksa (ODS)
Finance:
Miroslav Kalousek (TOP 09)
Zdravotnictví:
Leoš Heger (TOP 09)
Práce a sociální věci:
Jaromír Drábek (TOP 09)
Zahraničí:
Karel Schwarzenberg (TOP 09)
Kultura:
Jiří Besser (TOP 09)
Vnitro:
Radek John (VV)
Doprava:
Vít Bárta (VV)
Školství:
Josef Dobeš (VV)
Místní rozvoj:
Kamil Jankovský (VV)

ABL se nebude ucházet o státní zakázky

Místopředseda a vyjednavač ODS, pravděpodobný příští ministr obrany Alexandr Vondra v poledních Ozvěnách dne přiznal, že rozhovory nebyly snadné, ale spravedlivé.

„Výsledkem je určitý kompromis pokud jde o ministerstvo financí, tak dohoda je doprovázena jasným závazkem, že všechna personální rozhodnutí - pokud jde o firmy s majetkovou účastí státu, výkon akcionářských práv - tak nemůže činit ministr sám, ale vyžaduje to kontrasignaci premiéra. ODS bude mít také prvního náměstka a totéž se týká ministerstva vnitra.“

Vondra současně připomněl, že dohodu umožnil také jasné prohlášení VV, že firma ABL se nebude po dobu existence této vlády ucházet o žádné státní zakázky.

Jak v poledních Ozvěnách dne uvedl předseda Věcí Veřejných Radek John, post ministra vnitra považuje za logický. „Jediné co vzniklo jako mediální přestřelka - jakoby obava z firmy ABL. Neumím si vůbec představit, jak by ABL mohla využívat jakýchkoli výhod z ministerstva, protože ten úkol je odpolitizovat ho a vést ho konečně tak, aby ho žádná strana nemohla uzurpovat.“

Podle Johna jen na daních na DPH platí ABL státu 150 milionů, což stačí na platy poslanců a provoz sněmovny. „Čili už by mohl skončit hon na firmu, která do státního rozpočtu nám všem dává několik set milionů korun ročně.“

ODS měla přehnané cíle

„Každá strana musela být nějak uspokojena. Žádná nemohla zůstat jako ten třetí vzadu, protože by do takové koalice nešla. Každá strana měla své priority a jestli si ODS kladla za cíl získat ministerstvo financí nebo zabránit Věcem veřejným získat ministerstvo vnitra, tak to byly cíle přehnané,“ říká Milan Znoj, politolog z Filozofické fakulty UK a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozdělení vládních křesel mezi tři strany formující se koalice mluvil na Rádiu Česko Milan Znoj, politolog z Filozofické fakulty UK.

„ODS ztratila ve volbách asi 800 tisíc hlasů a ten její výsledek není světoborný, strana nemůže vystupovat jako vítěz voleb a musí spolupracovat. Ústupky vůči ostatním stranám je daň za vznikající koalici.“

Sociální dávky jinak

Resort práce a sociálních věcí má vést Jaromír Drábek z TOP 09. Ten chce na ministerstvu prosadit nepopulární opatření, která mají zastavit další zadlužovaní státu.

Jako první se Drábek zaměří na zneužívaní sociálních dávek a na systém politiky zaměstnanosti: „Abychom oddělili ty, kteří používají sociální síť jako alternativní zdroj příjmů bez toho, aby měli zájem živit se prací. To je velmi důležité právě pro to, abychom pomohli těm, kteří pracovat chtějí.“

Drábek zatím žádné personální změny na ministerstvu nechystá. Nevylučuje ale, že v budoucnu k některým přeci jen dojít může.

Školství čeká reforma

Prvním krokem navrženého ministra školství Josefe Dobeše z Věcí veřejných bude sestavení nového týmu nejbližších spolupracovníků a vytvoření rozpočtu pro kapitolu školství.

Uvažuje zatím o jménech náměstků, poradců, ředitele kanceláře a tajemníka. Dobeš Radiožurnálu řekl, že by rád ve svém týmu měl i odborníka z opozice:

„Měl by tam být někdo, na kom je možné se shodnout i se sociální demokracií. Protože bych rád, aby ve školství probíhala komunikace naskrz stranami. Protože školství čeká reforma.“

Během srpna se podle Dobeše bude muset vyřešit projekt státních maturit a rozhodnout, zda zkouška dospělosti pod taktovkou státu proběhne už příští rok na jaře.

Milan Kopp, Patricie Polanská, Nikola Bojčev, Jan Piroch, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme