Odhalení špionů vztahům Ruska s USA neuškodí, říká expert

Aféra s údajnými ruskými špiony ve Spojených státech neutichá. Proti zatčení skupiny osob, které americké úřady obvinily ze špionáže ve prospěch Ruska, se ohradil Kreml.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kreml

Kreml | Foto: Petr Jansa

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv vyjádřil naději, že aféra nezvrátí pokrok v rusko-amerických vztazích. Ruské ministertsvo zahraničí na svých webových stránkch uvedlo, že šlo o ruské občany, kteří se nedopouštěli žádné činnosti namířené proti zájmům USA.

„Tenhle krok premiéra Putina mě velmi zaskočil a překvapil. Neumím si ho vysvětlit. Nevím, proč tak rychle přiznal, že jde o ruské občany. Nevnímal bych to ale jako nějaký extrémně vstřícný krok. Míru vstřícnosti Ruska můžeme posoudit až poté reciproční reakci,“ komentoval vývoj událostí odborník na Rusko a bývalý diplomat Vladimír Votápek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Votápek mluvil o ruské špionáži na Rádiu Česko

Vstřícný krok v aféře udělaly Spojené státy, když odhalení agentů oznámili se zpožděním až po návštěvě ruského prezidenta Medvěděva.

„USA by z toho mohly udělat velký skandál, nebo to oznámit v den zatčení skupiny, nikoliv tři dny poté. Načasování průniku informací do médií až po skončení návštěvy prezidenta Medvěděva vnímám jako vstřícný krok,“ pokračoval Votápek.

Aféra by tak zřejmě nemusela mít vážný dopad na restart rusko-amerických vztahů. Kreml se snaží zadrženým poskytnout diplomatickou i právní pomoc. Ale ani jedna strana nechce aféru moc rozpitvávat a snaží se pokračovat ve zlepšování vztahů, které nastartovala Obamova administrativa hned po svém nástupu.

„Obě strany daly najevo, že si zhoršení vzájemných vztahů nepřejí. Takže odhadují, že aféra vyšumí. Rusko samozřejmě přijme nějaké reciproční opatření, ale v zásadě by tenhle incident neměl porušit restrt rusko-amerických vztahů,“ myslí si bývalý diplomat.

Ruské reakce je nutné brát s nadhledem

První reakce Ruska byla však mnohem ostřejší. Moskva označila zatčení proruských špionů za krok zpět do studené války. Pak se ale pozice Moskvy rychle změnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Bouda mluvil o špionážní aféře na Radiožurnálu

„Někdy to vypadá, jako by Kremlu chyběl nějaký image maker. Vždy, když se stane nějaká krize, se to dá vypozorovat. Jako když bývalý prezident Putin tři dny vůbec nereagoval na potopení ponorky. Něco podobného se asi stalo nyní. Reakce ruské strany asi musíme sledovat trochu s nadhledem,“ vysvětlil Votápek.

Po vypuknutí aféry se opět začíná spekulovat o síle a míře aktivity ruských zahraničních špionů. A také o tom nakolik je Rusko aktivní ve špionáži v USA.

Podle bývalého agenta KGB může v USA žít až padesát dalších párů, kteří tam operují jako agenti pod skrytou identitou. Ale výcvik těchto tajných agentů a jejich umístění do hostitelské země je velmi drahá záležitost.

A tak bude Rusům chvíli trvat než je všechny nahradí. Navíc když se koukneme do minulosti, tak zatčení jedenácti agentů najednou je opravdu rarita. Tedy alespoň po ukončení studené války.

„Říká se, že ruská zahraniční služba dávno překonala finanční a personální krizi z dob po rozpadu Sovětského svazu a snaží se co nejvíce obnovovat agenturní síť. V tom se liší od Američanů, kteří kladou větší důraz na technické prostředky. Říká se, že Rusové mají asi pět set agentů, z nichž je ale naprostá většina pod diplomatickým krytím,“ dodal bývalý diplomat.

Co agenti zjistili, se zřejmě nedozvíme

Zatčená skupina pod názvem Ilegálové údajně působila ve Spojených státech celá léta, někteří prý už od začátku devadesátých let.

Jejich úkolem bylo navazovat vztahy s politiky a předávat citlivé informace ruským řídícím agentům. Americký úřad pro vyšetřování FBI shromažďoval informace od dvou z obviněných několik let prostřednictvím svých agentů, kteří předstírali, že pracují pro Rusko.

Zatím nikdo neřekl, co vlastně údajní agenti zjistili a nedá se příliš očekávat, že se taková informace vůbec objeví. Ani jedna strana totiž nemůže přiznat jak hluboko ta infiltrace pronikla. Ale podle policejních zdrojů měli Rusové zájem například o výzkum nejmodernějších jaderných hlavic, stejně jako profily uchazečů o práci u CIA.

Ke špionáži údajně používali nejmodernější metody i osvědčené triky. Takže informace si předávali pomocí bezdrátové sítě někde v kavárně aniž by se dva agenti potkali. Ale třeba peníze často zakopali na předem určené místo, aby si je tam později vyzdvihl někdo jiný.

Vít Pohanka, Ondřej Bouda, Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme