Zbídačilo nás euro, žehrají Řekové

Řeckem se přehnala další vlna stávek a demonstrací. Lidé na samém jihu balkánského poloostrova protestují proti vládním reformám, které mají odvrátit hospodářský kolaps státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace v Aténách

Demonstrace v Aténách | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Rodina Aleny Lily a Nikose Lilise žije v hezkém bytě nedaleko přístavu Pireus. Do Řecka se paní Alena přistěhovala z Čech, když jí bylo sedm let. „Přišli jsme v roce 1969. Moje babička byla Řekyně. Maminka, tatínek i dědeček jsou Češi. Mám tu rodinu, čtyři děti a manžela. Vzala jsem si Řeka,“ vzpomíná Alena.

Nikos Lilis a synové mají malou rodinnou firmu. Vyrábějí nábytek na zakázku. Finanční potíže potenciálních zákazníků pocítili na vlastní kůži už před několika měsíci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zbídačilo nás euro, žehrají Řekové

„Přestaly se stavět a prodávat byty nebo domy, a proto ani my teď nemáme práci. Celé stavebnictví je v krizi. Dřív jsme podle potřeby dělali všichni tři, ale protože je málo zakázek, tak si nejstarší syn našel ještě noční zaměstnání na benzínové pumpě,“ popisuje situaci pan Nikos a syn Jorgos to potvrzuje.

Demonstranti pochodují ulicemi | Foto: Martin Dorazín

Chce se oženit, ale banky mu nechtějí přiklepnout hypotéku na byt. „Rodinný byznys teď nekvete. Proto jsem si našel druhou práci. Hodně lidí je však v daleko horší situaci. Do práce je berou jen za minimální mzdu a kolikrát za ně neplatí ani sociální odvody. Jestliže se ti to nelíbí, můžeš jít, řeknou ti. Najdeme si jiného,“ říká Jorgos.

Rodinná firma pana Lilise před sebou teď nemá dobrou perspektivu. Řecká vnitřní spotřeba nejspíš neporoste. Většina lidí totiž přijde o 13. a 14. platy, které se už staly pevnou součástí rodinných rozpočtů.

„Všichni čekáme na 13. a 14. plat, protože o dovolené máme půl platu. Máme ještě půl platu, když jsou Vánoce, a máme půl platu o Velikonocích. To všechno lidé ztratili. Je to i v soukromé sféře. Pracuji v soukromé firmě a nám to nevzali, ale vzali to lidem, kteří pracují ve státní správě. Nejhorší je, že to vzali důchodcům, kteří berou velmi málo peněz,“ zasvěcuje mě paní Alena.

Mladí Řekové | Foto: Martin Dorazín

Ptám se proto na konkrétní příklad. „Moje panímáma bere 750 euro měsíčně, ale to jí nestačí. Kdyby neměla svůj barák, kde neplatí nájem, za třípokojový byt by musela platit 400 euro měsíčně. Teď je nemocná a léky nebo lékaře si musí platit sama,“ upřesňuje Alena.

Alena Lily i její manžel vidí jednu z příčin v přechodu od drachmy k euru. Přes noc tehdy základní potraviny zdražily několikanásobně. „To nám udělalo euro. Když tu byly drachmy, tak to bylo krásné. V Řecku si bereme ovoce po kilech. Je tak velké teplo, že ho potřebuješ. Brala jsem třeba tři, čtyři, pět kilo pomerančů. Když si je jdu koupit dnes, kupuji si třeba šest pomerančů, tři jablka, čtyři hrušky. Od doby, kdy přišlo eura, je to každý den horší,“ stěžuje si Alena.

Policejní kordon před bankovní pobočkou | Foto: Martin Dorazín

Zvětšit mapu: Řecko a přísta Pireus

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme