Ekologické budovy prý mohou být i ekonomické

Trend v oblasti výstavby nových budov je dnes jednoznačně ekologická šetrnost, úspornost, a trvalá hodnota. Právě tyto trendy jsou tématem mezinárodní konference nazvané "Udržitelná výstavba budov ve střední Evropě", která se koná v Praze na stavební fakultě ČVUT ode dneška do pátku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum ekologické výchovy

Centrum ekologické výchovy | Foto: Jana Káninská

Na konferenci se setkají přední odborníci na udržitelnou výstavbu a zelenou architekturu z celkem 30 zemí světa.

Problémy středoevropské zelené architektury jsou podobné jako v jiných oblastech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Hájek představil na Rádiu Česko témata konference Udržitelná výstavba budov ve střední Evropě

„Jde o spotřebu energie, velikostí emisí CO2 a jiných skleníkových plynů a také o spotřebu materiálu. Konference ale není zaměřena pouze na energetické otázky, ale na celou oblast udržitelné výstavby. Nejde jen o to, aby byla nízkoenergetická, ale především o to, aby se v ní lidé dobře cítili a ekonomicky byla pro ně přijatelná,“ vysvětlil profesor stavební fakulty ČVUT a jeden z organizátorů konference Petr Hájek.

Česko má vlastní certifikaci

K posunu v oblasti výstavby ekologické zástavby má v budoucnu sloužit nová česká certifikace komplexní kvality budov, která má být na konferenci oficiálně uvedena do provozu.

„Otázka certifikace komplexní kvality budov je poměrně velmi živá v celém světě. Objevuje se otázka různých certifikačních nástrojů, které se snaží zohlednit širokou škálu kvalitativních parametrů. V ČR jsme se snažili vytvořit náš certifikát, který je kompatibilní s těmi mezinárodními. Na to jsme dostali ověření,“ sdělil Hájek.

Podle něj existuje řada dobrých příkladů, že i v Česku je možná významnější výstavba trvale udržitelných budov. V rámci konference funguje také výstava toho, co bylo v tomto duchu postaveno za poslední tři roky.

„Určitě existují investoři, kteří mají zájem, aby jejich budovy byly takto vnímané. V zahraničí už se z toho stal docela dobrý marketingový prostředek. Řada investorů chce být vnímána jako ekologicky šetrná. Lidé si myslí, že taková budova musí být dvojnásob drahá, což není pravda. Cena může být dokonce stejná jako u klasické budovy,“ pokračoval profesor stavební fakulty ČVUT.

V Česku se v souvislosti s novou zástavbou mluví hlavně o potřebě levného tzv. sociálního bydlení, které tu výrazně chybí. Podle Hájka je možné oba požadavky, ekologičnost a finanční náročnost, spojit:

„Tohle je i jádrem hodnocení. Jde o to, aby budova odpovídala ekonomickým možnostem uživatelů. I nízkonákladová výstavba může být kvalitní z hlediska environmentálního a technického.“

Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme