Příští půlrok bude Evropské unii předsedat Belgie

Španělsko dnes předává na dalšího půl roku předsednictví Evropské unii Belgii – zemi, v níž sídlí většina unijních institucí, která Unii předsedala už jedenáctkrát, ale která v současné době prochází těžkou politickou krizí. A právě otázka, jak Belgie zvládne evropské předsednictví v období vnitropolitických otřesů, poutá největší pozornost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie    

Evropská unie     | Foto: Tiskový servis Evropské komise

„Belgičané se připravují na předsednictví v klidu. Nahrávají jim k tomu okolnosti v tom, že červenec bude poměrně ,krátký´, soustředí se tam řada neformálních jednání. Potom je klasická srpnová pauza a do září se počítá s tím, že už tady bude nová vláda,“ řekla česká velvyslankyně v EU Milena Vicenová.

Podle jejích slov Španělé zvládli půlroční předsednictví v EU, i když se sami potýkali s ekonomickou krizí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europoslanec Libor Rouček o vyhlídkách belgického předsednictví EU na Rádiu Česko.mp3

„Vážím si toho, že v době, která tady byla velmi složitá, Španělé důsledně hájili zájmy členských států a dokázali tlumit napětí mezi institucemi, mezi Evropskou komisí, Parlamentem a Radou. Napětí tady bylo dost výrazné,“ uvedla Milena Vicenová.

„Belgické předsednictví by mělo Unii posunout k úplnému přechodu týkajícímu se Lisabonské smlouvy. Minulé pondělí, ještě během španělského předsednictví, došlo k dohodě, jak by měla vypadat vnější, diplomatická služba. Takže od belgického předsednictví se očekává naplnění této dohody,“ řekl europoslanec Libor Rouček.

Zdůraznil také nutnost řešení finanční a ekonomické krize na globální úrovni.

„Tyto záležitosti se s námi, jak se obávám, potáhnou nejen během belgického předsednictví. Vidím to ještě minimálně na první polovinu příštího roku, možná i na mnoho let,“ dodal Libor Rouček.

Ondřej Černý, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme