EK navrhla přísnější sankce za vysoké deficity a dluhy

Přísnější sankce mají podle Evropské komise udržet na uzdě rozpočty členů Unie. Má se tak předcházet opakování situace, do jaké se dostalo Řecko. Trestů by se měly dočkat země, které budou mít nadměrný rozpočtový deficit nebo příliš vysoký veřejný dluh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

eurokomisař Olli Rehn

eurokomisař Olli Rehn | Zdroj: ČTK

Evropská komise také předkládá členským státům ke schválení plán předběžného posuzování národních rozpočtů celou Unií.

Podle eurokomisaře pro hospodářské záležitosti Olliho Rehna to však nebude znamenat zásah do suverenity národních parlamentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák návrhy EK přiblížil ve Světě o třetí Rádia Česko

Jde o to mít jistotu, že jednotlivé rozpočty jsou v souladu s unijními cíly a neohrozí finanční a makroekonomickou stabilitu Evropy.

„Výhledy svých rozpočtů by měly členské země posílat do Bruselu v dubnu. V červnu nebo v červenci k nim má Rada ministrů Unie dát svá doporučení,“ uvedl Rehn.

Odstartování tohoto systému od ledna příštího roku mají ministři financí sedmadvacítky schválit na schůzce za 14 dnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přísnější sankce pro zadlužené státy v unii. Téma pro redaktora Ondřeje Housku

Komise také navrhuje trestat členské země nejen za nadměrný rozpočtový deficit, ale i za přílišné zadlužení přesahující 60 procent HDP. Kromě zastavení podpory ze strukturálních fondů by mohly země ztratit i peníze na zemědělské dotace.

Podle Olliho Rehna by se to ale nedotklo farmářů jako konečných příjemců dotací. Vlády by vůči nim stále musely plnit své závazky. Z unijní pokladny by ale příspěvky na dotace nedostaly.

Případné sankce ale musí odsouhlasit členské země sedmadvacítky a Evropský parlament. Konkrétnější legislativní návrh má komise předložit na konci září.

Sankce nenastoupí automaticky

Tvrdší sankce, které navrhuje komise, nebudou automatické. Například pokud bude mít členská země schodek vyšší než 3 procenta HDP, nenastoupí sankce automaticky, ale tak jako doposud o nich nejprve budou muset hlasovat ostatní ministři financí sedmadvacítky.

Přesně takovéto sankce - jenom mírnější - jsou přitom na stole už dnes, ale nikdy nebyly použity. Jedná se tak o přesný opak toho, co před několika dny navrhla Evropská centrální banka - tedy automatické sankce v případě porušování závazků.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme