V Rakousku propadá 28 tisíc žáků. Reforma školství se připravuje

Školní rok dnes končí i dětem v Rakousku. Mnoho z nich ale přinese domů na vysvědčení pětku. U našich jižních sousedů totiž letos propadá 28 tisíc žáků. Nejvíce pětkařů je ve Vídni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve třídě se právě rozdávala vysvědčení

Ve třídě se právě rozdávala vysvědčení | Foto: Tomáš Adamec

Podle vídeňské zpravodajky Českého rozhlasu Marie Woodhamsové si s tím ale většina Rakušanů nedělá velké starosti a chybu hledají ve školském systému.Velký počet propadajících žáku například vysvětlují tím, že je ve třídách velké množství cizinců.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rakouském školství mluvila v Odpoledním Radiožurnálu vídeňská zpravodajka Českého rozhlasu Marie Woodhamsová.

Hlavní chyba je ale podle Rakušanů v učitelích, kteří děti zbytečně přetěžují. Rodiče také často učitele kritizují za to, že jsou nedostatečně připraveni a že neumí žáky zaujmout. Většina dětí proto chodí po škole na doučování, které rodiče draze platí.

Rakousko proto už dlouho usiluje o reformu školství. Podle ministryně školství Claudie Schmiedové tuto modernizaci školství brzdí vládní lidová strana. Ministryně přesto věří, že do pěti let by se reorganizace měla krok za krokem zvládnout.

Marie Woodhamsová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme