Německá vládní koalice nezvolila svého kandidáta ani ve 2. kole

Horko je nejen v ulicích Berlína. Horko je i německé vládě při dnešní volbě spolkového prezidenta. Ač vládní strany mají ve spolkovém shromáždění většinu dostačující k pohodlnému zvolení svého kandidáta, Christian Wulff v prvním i druhém kole zcela propadl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Říšský sněm v Berlíně.

Říšský sněm v Berlíně. | Foto: Jiří Hošek

Hlasování v prvním kole skončilo překvapivě. Ke zvolení stačilo Christianu Wulffovi 623 hlasů, ale získal pouhých 600 hlasů. I ve druhém kole část volitelů opět hlasovala spolu s opozicí.

„Německá média to hodnotí jako senzační úspěch opozice, která nabídla takového kandidáta, jakým je Joachim Gauck,“ řekla berlínská zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Berlínská zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová o volbě německého prezidenta v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Před druhou volbou měla podle jejích slov kancléřka Angela Merkelová velmi důraznou promluvu směrem do svého tábora. Apelovala na jednotu, protože právě roztříštěnost a nejednotnost je koalici v posledních měsících vyčítána.

„Další neúspěch, což v tomto případě znamená i třetí kolo prezidentské volby ohrožuje celou další existenci černožluté vládní koalice,“ dodala Klára Stejskalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klára Stejskalová o aktuální situaci před třetím kolem volby německého prezidenta v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

Vzhledem k tomu, že Christian Wulff neuspěl ani ve druhém kole, půjde do třetího, v němž stačí ke zvolení prostá většina hlasů. Opozice si velmi přála, aby tento stav nastal, ale úspěch Joachima Gaucka závisí na postoji strany Die Linke.

„Tato strana měla svou kandidátku, která už je mimo hru. S hlasy Die Linke by měl Gauck šanci,“ doplnila Klára Stejskalová.

Před třetím kolem však berlínská zpravodajka uvedla: „I když většina Němců by si přála vítězství Joachima Gaucka, s největší pravděpodobností k tomu nakonec nedojde.“

Klára Stejskalová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme