ČSSD považuje navrhovaný deficit rozpočtu za příliš vysoký

Sociální demokraté považují schodek 135 miliard korun, který navrhuje vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, za příliš vysoký. Podle ČSSD neznamená zastavení zadlužovaní země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Petr Nečas (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce

Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Petr Nečas (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce | Foto: Tomáš Adamec

„Deficit, který přesáhne sto třicet miliard korun, je třetí největší v historii České republiky a neznamená zastavení zadlužování,“ řekl statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že ČSSD bude podporovat úsporná opatření, ale pouze za určitých podmínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v odpoledních Ozvěnách dne.

„Budeme podporovat úsporná opatření, ale pouze za situace, kdy vláda rozloží rovnoměrně náklady rozpočtové konsolidace. A na začátku veškerých úspor musí být zvýšení progresivní daně pro nejvyšší kategorie,“ zdůraznil Sobotka.

Upozornil také na to, že pokud náklady rozpočtové stabilizace nebudou rozloženy spravedlivě, není podle něj možné uvažovat o jakýchkoliv dalších škrtech.

Premiér Petr Nečas ale uvedl, že vznikající koaliční vláda kvůli navrhovanému schodku výrazně škrtat bude, ušetřit totiž hodlá 54 miliard korun. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který by měl usednout na ministerstvu financí, připustil, že se budou zvyšovat některé daně.

„Jsme připraveni dělat nezbytné, nepopulární kroky, protože to je sociálně nezodpovědné a nebude nám hrozit krach státních rozpočtů,“ řekl Kalousek.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme