Paraguay – největší překvapení 'jihoamerického' mistrovství

Fotbalový šampionát se po osmifinálové části tak trochu změnil v jihoamerické mistrovství. Mezi nejlepší osmičkou jsou totiž hned čtyři týmy z Jižní Ameriky a mezi nimi nechybí ani překvapení z Paraguaye.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paraguayec Alcaraz v souboji s Japoncem Okobou

Paraguayec Alcaraz v souboji s Japoncem Okobou | Zdroj: ČTK

Fotbalisté Paraguaye měli být původně týmem, přes který by se Slováci spolu s Itálií mohli dostat do vyřazovací části Mistrovství světa. Jenže nakonec je všechno jinak. Tento nenápadný jihoamerický výběr nejenže postoupil z prvního místa ze skupiny, ale také se dostal mezi osmičku nejlepších, kde jsou hned čtyři týmy z Jižní Ameriky.

„Ano je to pro nás fantastické, moc nás těší, že patříme do této skupiny, že jsme jedním z těchto týmů. Je to velký úspěch celého kontinentu," říká paraguayský útočník a zároveň největší hvězda týmu Roque Santa Cruz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paraguay – největší překvapení 'jihoamerického' mistrovství

A to se ještě teoreticky může stát, že se všechny čtyři jihoamerické týmy objeví i v semifinále, což by byla hlavně v případě Paraguaye prvotřídní senzace vzhledem k soupeři, tedy úřadujícím evropským šampionům ze Španělska.

Ale že jde o silnou skupinu týmů, kterou Roque Santa Cruz zmiňoval, to dosavadní výsledky ukazují. A potvrzují to i slova slovenského záložníka Marka Hamříka: „Pořád hrají s míčem, vážně ho vůbec neztrácejí, mají dobrý pohyb. Hráli jsme proti Chile a proti Paraguyi a obě jsou to mužstva světové třídy," uznal.

Stejná polokoule i zeměpisná šířka

Celkům z Jižní Ameriky určitě neškodí, že teď hrají na stejné polokouli a také v podobné zeměpisné šířce. A dost pravděpodobně jim ani tolik nevadí rozdíly v nadmořské výšce v jednotlivých městech Jižní Afriky, protože jsou na podobné změny ze svého kontinentu určitě zvyklejší než třeba Afričané nebo Evropané, byť hodně fotbalistů reprezentujících hlavně Argentinu a Brazíli hraje většinu roku právě v Evropě.

I když Roque Santa Cruz trochu zapochyboval: „Nevíme jestli je to zrovna případ Paraguaye, protože my nemáme města v žádném případě tak vysoko položená jako jsou třeba tady Johannesburg nebo Pretorie, ale určitě i takové věci mohou hrát roli. Možné to je, lidské tělo reaguje na změny různě pro nás je důležité abychom se se zdejšími podmínkami co nejlépe vypořádali a byli stále v dobré formě. To je to, co si musíme přát do dalšího zápasu," řekl.

Zatím jsou tedy jihoamerické týmy na šampionátu ve slušné formě, i když každý z týmů dosáhl dobrých výsledků jinou cestou. Třeba zmínění Paraguayci směrem dopředu rozhodně nenabízejí to, co ofenzivně kreativní Argentinci, ale o to kvalitněji a úporněji zase brání.

Sázka na defenzivu

Zkušenosti s tímto stylem má i slovenský trenér Vladimír Weiss: „Kvalita paraguayské defenzívy je velká, hráči jsou velmi silní v osobních soubojích," potvrzuje. Takže to v zápasech Paraguayců občas bývá i nuda. Koneckonců tak chudou bilanci, 3 vstřelené branky na čtyři zápasy, nemá na šampionátu žádný čtvrtfinalista.

Roque Santa Cruz si je toho dobře vědom: „Ano, odehráli jsme dva zápasy, kde se všichni hráči hodně věnovali bránění. Lidé si asi moc neužili, ale bylo těžké vytvářet si nějaké šance, když brání deset hráčů. Neměli jsme moc velkých šancí a když jsme si je vytvořili, nedokázali jsme je proměnit. Doufáme, že to bude příště lepší a že ve čtvrtfinále vyhrajeme," přeje si před zápasem se Španělskem paraguayjský útočník.

Oba týmy se ve čtvrtfinále utkají v sobotu, stejně jako Německo s Argentinou. Už v pátek proti sobě nastoupí Uruguay s Ghanou a Nizozemsko s Brazílií.

Jaroslav Plašil, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme