Poslanci dál zaměstnávají jako asistenty své příbuzné

V Poslanecké sněmovně je sice nyní řada nových tváří, ale dlouhodobě kritizovaný nešvar přetrvává. Ihned poté, co čerstvě zvolení zákonodárci nastoupili do práce, se na seznamu poslaneckých asistentů začala objevovat i jména jejich rodinných příslušníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Ačkoliv to vedení různých stran v minulosti kritizovala a apelovala na své poslance, řada z nich i tentokrát dá ze sněmovního rozpočtu vydělat svým rodinným příslušníkům. Tak například Zdeňka Horníková z ODS opět zaměstnala svého syna, Tomáš Úlehla z ODS uvedl jako asistentku i svou manželku, stejně jako Alfréd Michalík z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu zaměstnávání příbuzných ve sněmovně se věnovala Lucie Husárová a Ondřej Suchan.

Prý chce, aby jeho žena moha do sněmovny kdykoliv. Její honorář, tisíc korun měsíčně, poputuje na charitu. „Moje manželka je od 1. ledna v důchodu. Bude žít tady se mnou v Praze, tak jsem jí chtěl umožnit vstup do sněmovny. Tento vstup je podmíněn smlouvou, nejnižší smlouva je tisíc korun. Tu má uzavřenou, dostala kartu a bude chodit do sněmovny pracovat v mé kanceláři jako pomocník,“ vysvětlil Michalík.

Poslankyně Horníková nevidí na zaměstnávání příbuzných, kteří jsou placeni z rozpočtu sněmovny, nic špatného. Navzdory tomu, že už v minulosti čelila kritice. „Když nakonec i v Praze zjistili, že můj syn se mnou tráví veškerý čas při zasedání sněmovny výboru a pracuje, tak ta kritika skončila,“ řekla Horníková a dodala:

„Politik by se měl vždycky obklopovat lidmi loajálními, kterým věří. Já si svého syna a jeho loajality nesmírně vážím a myslím, že si ho váží i lidé tady u nás na Náchodsku. Myslím si, že je to správné rozhodnutí.“

Huml bude radši platit dceru ze svého

Nový poslanec za Věci veřejné Stanislav Huml původně uvedl jako asistentku i svoji dceru. Radiožurnálu však řekl, že kritika médií ho donutila, aby dcera pracovní poměr se sněmovnou rozvázala. Platit ji bude ze svého.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky | Foto: Tomáš Adamec

„Osobně si myslím, že zaměstnávání rodinných příslušníků je veskrze milé, příjemné a správné. Směšovat nás s lobbisty? To je myslím úplně o něčem jiném. Tím, že si ji platím sám ze svého, tak prostě se seznamu zmizela a tečka. Vyřešil jsem to jiným způsobem. Vstup do sněmovny už není podstatný,“ poznamenal Huml.

Ve sněmovně se také objevila řada exposlanců, kteří nyní dělají asistenty svým nástupcům. Například Petr Bratský z ODS pracuje pro Tomáše Chalupu. Jitka Gruntová z KSČM je asistentkou Josefa Šenfelda.

Jan Kavan je k ruce sociálnímu demokratovi Jiřímu Krátkému a jeho někdejší kolegyni Marcelu Mertinovou zaměstnal Jan Látka. Ve sněmovně pracuje i dcera Mertinové, která je asistentkou Davida Ratha.

Z poslance asistent někdejšího asistenta

K nezvyklému prohozu došlo ve dvojici Josef Nekl - Ladislav Mlčák. Bývalý poslanec Mlčák nyní pracuje jako asistent pro svého někdejšího asistenta Nekla a bude mu radit v oborech, kterým se sám věnoval jako poslanec.

„Tak to nějak vyplynulo, že tato situace vznikla. Samozřejmě, že to nemusí být navždycky, že to je třeba na rozjezd a pak uvidíme dál, jak se to bude vyvíjet,“ podotkl Nekl.

Každý poslanec má měsíčně na asistenty pětatřicet tisíc korun, jejich počet není nijak omezen. V minulosti proběhl pokus o to, aby ve sněmovně vznikl etický kodex, který by zaměstnávání příbuzných zakázal, ale neuspěl.

Lucie Husárová 1, Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme