Americký Senát potvrdil nového velitele v Afghánistánu

Americký senát potvrdil generála Petraeuse velitelem v Afghánistánu. Vystřídá tam generála Stanleyho McChrystala, který vzbudil hněv Bílého domu svými kritickými poznámkami o poradcích prezidenta Obamy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánistán

Afghánistán | Foto: Emanuel Macoun

Pro 99, proti 0, nominace je potvrzena – takový byl jednoznačný výsledek hlasování v Senátu. Generál Petraeus formálně převzal velení v den, kdy na základnu NATO u Jalalabádu zaútočil Taliban.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co čeká generála Petraeuse, nového velitele amerických vojáků a sil NATO v Afghánistánu, mluvil na Rádiu Česko zahraničněpolitický analytik ČRo Milan Slezák.

I to ukazuje, jak těžký úkol nového velitele čeká. Generál Petraeus při senátním slyšení řekl, že čeká dokonce zhoršení situace, než se začne zlepšovat. Americké a spojenecké jednotky musejí převzít iniciativu. Ale současně pomoci Afgháncům, aby sami mohli převzít za boj s Talibanem zodpovědnost.

Generál Petraeus před odletem do Kábulu vystoupil v sídle Severoatlantické aliance v Bruselu a mimo jiné přislíbil, že se bude snažit omezit civilní ztráty v Afghánistánu na minimum. A to by se mu podle zahraničněpolitického analytiky ČRo Milana Slezáka mohlo podařit:

"Možná v jedné věci by mohl být generál Petraeus úspěšnější, kdyby zvrátil McChrystalovu zásadu, že se musí při zásazích, které vojáci NATO v Afghánistánu provádějí, brát větší ohled na civilisty.“ Komentátor Českého rozhlasu si totiž myslí, že toto nařízení bylo dost dvojsečné.

„Pod generálem McChrystalem se omezily noční útoky a na místa, kde mohli být také civilisté se smělo střílet na talibance až ve chvíli, kdy bylo naprosto jasné, že oni předtím stříleli po koaličních vojácích. To bylo sice chvályhodné, protože to opravdu snížilo počet civilních obětí, na druhou stranu to přirozeně zvýšilo počet mrtvých vojáků ze strany koalice, protože ti byli na ráně až druzí. Vedlo také to k velkému žehrání v koaličních silách, protože to přispělo k tomu, že mrtvých koaličních vojáků razantně přibylo,“ vysvětlil Slezák.

Milan Kopp, Vít Pohanka, Helena Berková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme