Koaliční lídři chtějí uzavřít kapitolu veřejných financí

Lídři ODS, Top 09 a Věcí veřejných dnes chtějí uzavřít kapitolu veřejných financí. Šéf občanských demokratů Petr Nečas už dříve oznámil, že koalice chce hospodařit se schodkem 135 miliard korun. Chce také, aby s přípravou rozpočtu na příští rok začal už tým ministra financí v demisi Eduarda Janoty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John po jednáních o společné vládě.

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John po jednáních o společné vládě. | Zdroj: ČTK

Státní rozpočet ještě připraví odstupující ministr financí

Dodržení plánovaného deficitu letošního státního rozpočtu a minimálně půlprocentní snížení schodku u rozpočtu na rok příští. Nad tím panuje shoda u úřadujícího i budoucího premiéra.

Petr Nečas se už sešel s Janem Fischerem a ekonomickými ministry jeho vlády, aby se definitivně dohodli, jaké priority by se měly zapracovat do rozpočtu pro rok 2011.

Nové vládě jde o čas a chce, aby s přípravou potřebné legislativy začal už tým Eduarda Janoty. I tady se obě strany shodly. Potvrdil to úřadující premiér Jan Fischer:

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní jednání o příštím státním rozpočtu zhodnotil ve Světě o osmé M. Kocourek

„Přestože zodpovědnost bude konzumovat nově nastupující vláda za sestavení rozpočtu, nicméně ministerstvo financí je aparát, který musí pracovat, musí připravovat podklady a musí mít zadání.“

Koalice se také shodla na podpoře podnikání, energetice a dopravě. Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných také připraví do března 2011 energetickou politiku státu.

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Strany možné budoucí vlády dále chtějí zavést proplácení DPH u nezaplacených faktur, vytvořit jednotné inkasní místo pro výběr daní a pojistného nebo odložení elektronických vinět.

Pro ODS je nepřijatelná daňová amnestie

V expertním týmu pro otázky financí byl za ODS i Martin Kocourek, budoucí ministr průmyslu. Ve Světě o osmé Rádia Česko odmítl zvýšení daňové progrese pro nejvyšší příjmové kategorie.

Věci veřejné chtějí tzv. daňovou amnestii, dodatečné zdanění vkladů v bankách ve světě, které by mohlo přinést státu další příjmy. „Pro ODS je daňová amnestie a její princip nepřijatelný, protože je to morální hazard. Zpětně bychom umožňovali těm, kdo porušovali zákon, aby se nějakým způsoben z tohoto porušování zákona vyplatili, a to je nepřijatelné,“ zdůraznil Kocourek

Zvýšit kontrolu výdajů

Novým ministrem práce a sociálních věcí, kterého potkají škrty ve výdajích státu asi velmi často, se má stát někdejší šéf Hospodářské komory, dnes místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. Ve Světě o jedné zdůraznil, že reformy chce provádět tak, aby sociální síť byla zajištěna pro všechny, kteří pomoc potřebují, ale aby nebyla zneužívána.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání o rozpočtu z hlediska kapitoly resortu práce a sociálních věcí mluvil ve Světě o jedné Jaromír Drábek (TOP 09)

„V prvním kroku je třeba - ještě před tím,než projde legislativním procesem úprava související s rozpočtem na příští rok - výrazně zvýšit kontrolu ze strany státu,“ poznamenal Drábek. „V druhém kroku musíme nastavit takové možnosti podpory státu, které odpovídají jeho příjmům.“

Připomněl, že největší položkou v resortu práce a sociálních věcí jsou důchody. „Tady je jednoznačná shoda, že důchody budou valorizovány přesně podle stávající legislativy. To znamená nárůst asi 18 miliard.“

„Na druhé straně musíme najít prostředky, které budeme schopni poškrtat v ostatních oblastech - jednak v provozních výdajích ministerstva, ale i podřízených organizací a také ve vyplácených sociálních dávek. Zejména právě zpřísněním dozoru, aby nebyly vypláceny těm, kteří je nepotřebují,“ zdůraznil Drábek.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme