Podle ekonoma je úspora 54 miliard ze státního rozpočtu reálná

Premiér Petr Nečas se bude snažit snížit schodek rozpočtu na příští rok na hodnotu 135 miliard korun, což by mělo být 3,6 procenta HDP. Právě na takovou částku se má rozpočet dostat díky škrtům, které mají dosáhnout 54 miliard korun. Budoucí vláda chce také mít o 20 miliard vyšší příjmy, než letos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staronový předseda ODS Petr Nečas (20.6.2010)

Staronový předseda ODS Petr Nečas (20.6.2010) | Foto: Tomáš Adamec

„Plánovaná úspora 54 miliard korun je reálná, záleží jen na politické odvaze a rozvaze, do kterých oblastí zasáhnout. Zda jen plošně škrtat nebo zda zapojit do také některé strukturální myšlenky. To znamená promítnout do toho to, jak by měla v budoucnu vypadat sociální politika a další oblasti,“ říká hlavní ekonom Patria Finance David Marek a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O úsporách plánovaných novou vládou mluvil na Rádiu Česko hlavni ekonom Patria Finance David Marek

„Podle mého názoru by plošné škrty byly výrazem určitého zoufalství a nervozity. Pokud chce budoucí ministr financí opravdu udělat pořádnou reformu, která bude dlouhodobě udržitelná a nebude jen snižovat deficity, ale nastaví systém daní a dávek tak, aby byl užitečný pro ekonomiku, tak to nelze dělat plošnými škrty, ale je potřeba zvážit každou z položek, každou z politik.“

Věci veřejné prozatím zablokovali zmrazení důchodů, které prosazoval už odstupující ministr financí Eduard Janota.

„Důchody představují opravdu významnou výdajovou položku státního rozpočtu, proto může být poměrně těžké šetřit, aniž by vláda k opatření navrhovanému Eduardem Janotou sáhla. Zmrazení důchodů je jedna z cest jak hodně ušetřit a zároveň do budoucna odlehčit důchodovému systému. V tomto smyslu je přístup věcí veřejný možná vstřícný vůči důchodcům, ale velmi nevstřícný vůči budoucímu ministru financí,“ dodává Marek.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme