Vyhledávač Google bojuje o svou existenci na čínském trhu

Peking zatím neprodloužil firmě Google licenci. Jestli tak neučiní, Číňané si už neotevřou vyhledávač ani přes přesměrované hongkongské stránky. Firma Google potvrdila, že necenzurované vyhledávání z Hongkongu přestane poskytovat, protože by tak mohla přijít o licenci na další internetové služby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Googlu v Pekingu

Sídlo Googlu v Pekingu | Foto: AFP

Každý rok musí internetové portály v Číně žádat ministerstvo průmyslu a technologií o licenci k poskytování internetových služeb. Google měl licenci do roku 2012, v těchto dnech ji měl ale obnovit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vztazích Googlu s čínskou vládou mluvila na Rádiu Česko Kateřina Procházková ze zahraniční redakce Českého rozhlasu

Za koncem firmy na jednom z největších trhů stojí pravděpodobně čínská vláda. Ta se s firmou nepohodla na začátku roku, když jí odmítla filtrovat své stránky. Od března mohli Číňané ještě nejpopulárnější vyhledávač na světě otevřít přesměrováním na hongkongské stránky. I to ale skončilo.

Čínská vláda tvrdí, že je to chyba Googlu, který včas nezažádal o licenci, kterou je třeba každý rok prodlužovat. To musejí dělat všechny firmy, čínské i zahraniční, které v Číně působí v IT oborech. Google ale tvrdí, že zažádal včas.

„Pravdou je, že se čínská vláda snaží dostat firmu Google ze svého trhu pryč. Od ledna prakticky zakázala fungování firmy na čínském trhu, proto to zmiňované přesměrování na hongkongské stránky. I to ale přestalo od dnešního rána fungovat,“ říká Kateřina Procházková ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

V lednu Čína po Gogolu chtěla, aby cenzuroval své stránky podle jejich požadavků. Tomu se Google postavil. Peking reagoval vypnutím Googlu. Ostatní stránky přání Číny na jejím trhu dodržují.

Google dnes vydal prohlášení, že o licenci bude znovu žádat. Věc nyní musí posoudit čínské ministerstvo průmyslu a technologií.

Tomáš Pavlíček, Kateřina Procházková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme