EU povede vláda v demisi. Belgii ale všichni věří

Belgie a Česko jsou na tom podobně. Alespoň pokud se týká předsedání Evropské unii. Stejně jako Česká republika minulý rok i Belgie povede Unii s dočasnou vládou. Belgická vláda ale stačila padnout ještě před začátkem unijního předsednictví. Už teď je jasné, že se její vláda v následujících šesti měsících změní. Česká republika Unii loni na jaře změnou vlády překvapila. Nedůvěra k Česku panovala i proto, že země Unii předsedala poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plakát k zahájení belgického předsednictví.

Plakát k zahájení belgického předsednictví. | Foto: www.eu2010.be

„Je to už podvanácté, co budeme zajišťovat vedení Unie. Z hlediska logistiky a personálního zabezpečení je všechno už dlouho připravené. Můžeme se tedy soustředit na náš program,“ prohlásil sebevědomě belgický federální premiér v demisi Yves Leterme.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahájení belgické předsednictví sleduje zpravodaj Pavel Novák.

Jeho země se bude muset zaměřit hlavně na zavedení nových pravidel hospodářství, zpřísnění disciplíny v dodržování nízkých rozpočtových schodků a zadlužení členských zemí Unie nebo posílení dohledu nad finančními institucemi.

„Jako první úkol si Belgie vytkla navrácení důvěry občanů a hospodářských subjektů v udržitelný růst ekonomiky. K belgickým prioritám patří i budování hospodářství ohleduplného k životnímu prostředí a příprava Evropy na konferenci o klimatu v mexickém Cancunu,“ řekl Leterme.

Přístupová jednání s kandidáty

Podle Leterma chce také Belgie pokračovat ve vytváření prostoru bezpečí a svobody v Evropě. S tím souvisí například prosazení v Evropském parlamentu dohody o předávání evropských bankovních dat Spojeným státům, které se používají k pátrání po finančních zdrojích teroristů.

„Belgie chce také výrazně pokročit v jednáních se zeměmi, které jsou přede dveřmi Unie. Tedy Chorvatskem, Islandem, Tureckem a balkánskými státy,“ podotkl Yves Leterme, který už ví, že nebude příštím premiérem. Tím se nejspíš stane frankofonní socialista Elio di Rupo. Není ale jasné kdy.

Belgický premiér v demisi Yves Leterme (uprostřed). | Foto: www.eu2010.be

Jednání o ustavení dnes končící vlády trvaly předloni devět měsíců. I kdyby tak jako v českém případě došlo k přepřahání v polovině předsednictví, nikdo se toho neobává. Belgie není nováček, jako bylo Česko. Má důvěru i šéfa Evropské komise Josého Barrosa.

„Belgie je jedna z nejoddanějších evropských zemí. Plně věřím politickým elitám v Belgii. Její administrativě a diplomacii. S jejich zkušenostmi a oddaností evropské myšlence dají Radě unie přínosné vedení,“ prohlásil Barroso.

Belgii se měří jiným metrem než Česku

Belgické turbulence na politické scéně tedy asi Unie rozdýchá snadněji než české shození vlády v polovině předsednictví. Na Belgii se zkrátka zbytek Evropy dívá jinak než na Česko. Podle ministra zahraničí Jana Kohouta je to pochopitelné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Belgické předsednictví EU v pořadu Stalo se dnes okomentoval zahraničněpolitický analytik Milan Slezák.

„Belgie nebude poprvé velet Evropské unii. Je to věc zaběhlá, navíc Brusel sedí právě v Belgii a oni jednotlivé instituce znají nejlépe. Samozřejmě na nové členské země je skutečně pohlíženo trošku jinak, protože jsou v týmu nevyzkoušené. Možná i kritičtěji, než je potřeba, ale nemyslím si, že by práce EU tím utrpěla,“ řekl Kohout.

Všichni si navíc zvykli, že belgická vláda je v permanentní krizi už několik let. „A stále to nějak funguje. Člověka může jenom zamrzet, že na nás hleděli trošku jinak, než na ně,“ poznamenal český ministr zahraničí.

O českém předsednictví se podle Kohouta hlavně říkalo ‚Konec dobrý, všechno dobré‘. „Myslím, že nakonec všechno dobře dopadlo a všichni byli spokojeni. Spíš se mohli stydět za to, že v průběhu předsednictví v některých okamžicích znevažovali schopnost české administrativy takový náročný úkol zvládnout,“ dodal.

Belgičané se určitě s unijním předsednictvím poperou velmi dobře. Stejně, jako to nakonec i přes všechny peripetie dokázala Česká republika.

Pavel Novák, ak, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme