V Číně se na farmách dál krutě týrají medvědi

V Číně existuje na dvě stovky medvědích farem produkujících žádanou žluč. Ta se používá hlavně v tradiční čínské medicíně, ale třeba i při výrobě zubní pasty či šamponů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medvěd

Medvěd | Foto: Corel GALLERY

Peking kvůli tomu dlouhodobě čelí obvinění kvůli týrání zvířat, medvědi jsou totiž prakticky po celý život drženi v malých klecích. Kruté zacházení se proto snaží změnit organizace Animals Asia.

Medvěd ušatý, který patří k ohroženým živočišným druhům, je někdy označován za „chodící lékárnu". Člověku se sice tato šelma vyhýbá, přesto jí lidé, právě kvůli zažitým pověrám o zázračných schopnostech pronásledují a především pak v Číně medvědy drží v zajetí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Roberta Mikoláše o týrání medvědů v Číně

„Jedna řada za druhou, klec vedle klece, navíc velmi malé a v nich doslova namačkaní medvědi, kteří se nemohli ani pohnout, natož postavit. Tyto farmy naskýtají opravdu hrůzný pohled na zubožená zvířata, která jsou takto vězněna až dvacet, někdy dokonce i třicet let a nikdy se za celou tu dobu nedostanou ven,“ popisuje tyto tzv.chovné stanice Angela Leary z organizace na ochranu zvířat, Animals Asia.

V současnosti žije, resp. přežívá na podobných farmách v nejlidnatější zemi světa sedm až deset tisíc medvědů ušatých, což je zhruba třetina z počtu těchto šelem žijících v Číně ve volné přírodě.

Medvědům je neustále odebírána žluč

Kilogram medvědí žluči, která obsahuje kyselinu používanou na žlučové kameny, ke snižování hladiny cholesterolu i léčbě onemocnění jater, se totiž prodává v přepočtu za dvanáct tisíc korun. Tradiční čínská medicína ji proto hojně využívá, bez ohledu na to, jak se žluč z medvědů získává.

„Mají zavedenou cévku do břicha, kterou pak vytéká žluč. Tato metoda je sice zakázána, přesto je stále používána. Medvědi tak mají prakticky neustále díru do břicha, tedy otevřenou ránu, což je neuvěřitelně bolestivé,“ vysvětlila Angela Leary.

Týrání zvířat je v Číně dlouhodobým problémem, ochránci volají po nových a přísnějších zákonech, v případě medvědů alespoň po zákazu používání krutých metod.

Medvěd | Foto: Corel GALLERY

„Vymlátí jim zuby, někdy i kladivem a usekají drápy, to je zcela běžné. Zcela hrůzný obrázek se nám ale naskytl před pár dny v provincii Šan-tung, kde medvědi na sobě měli jakési železné vesty vážící deset kilogramů a každá byla u krku zakončená ostrými bodci. Stačilo jen lehce pohnout hlavou a rozdrásali si krk do krve,“ pokračovala Leary.

Existence samotných farem je přitom stále legální. Do boje s čínskými větrnými mlýny se organizace Animals Asia pustila před více než patnácti lety a za tu dobu se jí alespoň podařilo přesvědčit vlády mnoha provincií, aby tomuto druhu obchodu zabránily.

Na konci roku 2009 se tak už devatenáct z nich mohlo pyšnit označením „provincie bez medvědích farem". Navíc se na svou stranu snaží získat i odborníky, podle kterých lze medvědí žluč nahradit více než padesáti léčivými bylinami.

Akci podporují i známí umělci, především herci a zpěváci, a to i z Tchajwanu. Neméně důležitá je ovšem i výchova, Animals Asia proto připravuje vzdělávací programy pro děti od čtyř let.

Samotné medvědy zachraňuje tak, že je od chovatelů za blíže neupřesněnou cenu vykoupí a získá od nich i dotyčný certifikát. A pokud přežijí, umístí je ve dvou rezervacích s bambusovými lesy a mnoha jezírky, z nichž jedna se nachází v Čcheng-tu v provincii S´-čuan, druhá ve Vietnamu, kde existuje podobný problém.

„Trvá poměrně dlouho, než si zvyknou na prostor, který najednou mají. Mnoho z nich také trpí psychologickými problémy. Zcela všichni však musí podstoupit operaci, protože mají vnitřní orgány těžce poškozené. Jejich rekonvalescence trvá tři měsíce, pak ale začínají žít nový život, samozřejmě ho objevují po malých krůčcích,“ dodala Angela Leary s tím, že klece mají stále otevřené a je jen na nich, kdy a jak daleko se od nich vzdálí.

Jak ale dodává, žádný z těchto zachráněných medvědů se vrátit do volné přírody nemůže, a to ani mladí jedinci. Vzhledem k prožitému utrpení i zraněním, která mají, by totiž nepřežili.

Robert Mikoláš, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme