Možný šéf kultury Besser chce konkurz na ředitele filharmonie

Možný budoucí ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) chce vypsat výběrové řízení na místo nového ředitele České filharmonie. Vyslyší tak žádost hudebníků, kteří už skoro dva měsíce protestují proti způsobu jmenování Václava Kasíka a odvolání Vladimíra Darjanina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká filharmonie  (ilustrační foto)

Česká filharmonie (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Ke svému jmenování ministrem kultury se Jiří Besser zatím staví zdrženlivě, ale u mediálně známé kauzy České filharmonie, jejíž hráči od 7. května protestují proti odvolání ředitele Vladimíra Darjanina a způsobu jmenování svého nového šéfa Václava Kasíka, má poměrně jasno.

Přehrát

00:00 / 00:00

S možným budoucím ministrem kultury Jiřím Besserem hovořila redaktorka Michaela Vetešková

Jestli se skutečně stane novým ministrem, vypíše nové výběrové řízení. Řekl to v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas:

“Doufám, že pro to získám podporu, a pokud to bude přímo můj mandát a budu panem prezidentem jmenován ministrem kultury, tak tak učiním.“

“Jsem starosta osmnáctitisícového Berouna 16 let a po celou dobu mého působení tam pořádáme mezinárodní hudební festival Talichův Beroun, takže k České filharmonii mám poměrně jasný náhled a nebyl jsem potěšen tím, jak se v poslední době kultura chovala k vedení České filharmonie,“ doplnil Besser.

Ministr kultury Václav Riedlbauch podle něj udělal chybu, když na post po jím odvolaném Darjaninovi nevypsal výběrové řízení.

“Nemyslím si, že ve vládě, která bude bojovat proti korupci, by mělo dojít k obsazování postů bez výběrových řízení. Čili musel by pan Kasík ve výběrovém řízení uspět,“ uvedl Besser ke jmenování nového šéfa filharmoniků.

Nástupce Knížáka se možná bude vybírat znovu

V exkluzivním vyjádření pro Český rozhlas se také dotkl volby nového ředitele Národní galerie. Postup Riedlbaucha v tomto případě schvaluje, nevyloučil ale, že by raději vypsal nový konkurz na Knížákova nástupce.

“Pokud vím, tak na tuto oblast bylo vypsáno výběrové řízení, a myslím, že je to jedno z lepších rozhodnutí pana ministra Riedlbaucha. Především se na výsledky výběrového řízení řádné podíváme a možná bude vypsáno i nové, pokud bychom tam nenašli vhodného kandidáta,“ řekl Besser.

Národní galerie v Praze, Veletržní palác | Foto: Tomáš Vodňanský

Za svůj hlavní úkol ale považuje vznik nového památkového zákona. „Rád bych, aby stát pomohl více obcím a městům starat se o památky, jak to jen trochu půjde,“ zdůraznil.

'Kultury se nebojím, i když jsem spíš manažer'

Možný nový ministr kultury Jiří Besser bude zřejmě jediným ministrem s komunistickou minulostí. Do strany vstoupil v létě roku 1989 a po pár měsících složil legitimaci. Posledních 16 let je starostou Berouna a ve svém životopise uvádí, že je vystudovaný stomatolog a viceprezident hokejového celku Berounští medvědi.

Do Berouna ale pozval udílení výročních cen Českého filmového a televizního svazu TRILOBIT, každoročně se tam koná festival Talichův Beroun a město získalo cenu Historické město 2009. I proto se Besser nebojí vést resort kultury, i když se považuje spíše za manažera.

Jiří Besser | Foto: top09.cz

„Já si nemyslím, že ministr musí být zrovna rolník nebo herec podle toho, ve kterém působí resortu. Je především potřeba, aby to byl člověk s určitými manažerskými schopnostmi, ty jsem doufám za 16 let na berounské radnici získal, a člověk, který bude resort řídit s nadhledem, odstupem, ale přitom se bude života aktivně účastnit, a to myslím, že dělám,“ tvrdí Jiří Besser.

Ale nejenom vznik nového památkového zákona bude zásadní téma pro nového šéfa resortu kultury. Měl by vyřešit vztahy mezi státem a církvemi. Česko stále nemá uzavřenu smlouvu s Vatikánem, neplatí zákon o církvích a nepodařilost ani dojednat majetkoprávní vyrovnání s církvemi.

Martin Hromádka, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme