Nesprávné používání klimatizace může přivodit zdravotní problémy

Klimatizace může v horkých dnech způsobit spoustu zdravotních problémů. Proto se o ni lidé v kancelářích také často hádají. Pokud se totiž nastaví na moc nízkou teplotu, snadno můžeme nachladnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovládání klimatizace

Ovládání klimatizace | Foto: Renault

Podle praktické lékařky Ireny Kudrnovské je ve vedru v práci nejhorší sedět přímo pod zapnutou klimatizací:

„Ten, který sedí přímo pod klimatizací, si stěžuje, že to na něj fouká studené, a těm, co jsou dál, je zase horko. U toho, kdo je přímo pod klimatizací, je nebezpečí, že je příliš velký rozdíl teplot. Na něj fouká vzduch třeba 15, 18 stupňů teplý, takže může nastydnout.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Záludnosti klimatizace přiblížila v Odpoledním Radiožurnálu Lenka Jansová

„Objevují se rýmy, letní nachlazení, a pokud mu klimatizace fouká na záda, na hlavu, na páteř, dojde ke ztuhnutí šíjových svalů a mohou se objevit potíže s páteří, závratě, bolesti hlavy a podobně,“ říká lékařka.

Lidskému organismu neprospívají ani prudké přechody ze zimy do horka a obráceně. Asi nepomáhá, že na to lékaři upozorňují každý rok. Podle Ireny Kudrnovské by rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou mě být do 10 stupňů Celsia.

„Vidíme to hlavně v autech, když tam člověk má například 20 stupňů a pak vyjde ven na parkoviště, kde je třeba 35 – 40 stupňů. Ať dovnitř nebo ven, je to vždycky velký teplotní šok.“

Jestliže je tedy dnes venku kolem třicítky, klimatizaci pusťte maximálně na dvacet, lépe třiadvacet stupňů. Ať si na vás nestěžují kolegové.

Kromě velkého rozdílu teplot škodí i suchý vzduch v klimatizovaných místnostech, který
vysušuje nosní sliznice. Ty totiž normálně kryje vrstvička hlenu, který nás chrání proti virům.

Pokud se tato vrstvička naruší, potom snadno - jak se říká - něco chytíme. Další věc je, že filtry jsou často špinavé a daří se tam infekcím a plísním.

Lenka Jansová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme