V Lotyšsku vzpomínali na příchod Wehrmachtu před 69 lety

Vstup nacistických vojáků si dnes připomněla lotyšská metropole Riga. Vojáci Wehrmachtu Lotyšsko obsadili přesně před 69 lety. Vytlačili tak Rudou armádu, která pobaltskou zemi zabrala o dva roky dříve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lotyšsko - Riga - Staré město

Lotyšsko - Riga - Staré město | Foto: Martin Dorazín

Radnice v Rize vzpomínkovou slavnost věnovanou vyhnání sovětských vojsk a obsazení města nacistickým Wehrmachtem nepovolila. Lotyšský správní soud ale rozhodnutí radnice zrušil.

Celá záležitost kolem nacistické okupace i sovětské anexe je v Lotyšsku doteď velmi kontroverzním tématem. A rozděluje nejen lotyšskou, ale i evropskou veřejnost. V pořadu Stalo se dnes to uvedl analytik z Asociace pro mezinárodní otázky a redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody, proč v Lotyšsku slaví příchod Wehrmachtu, přiblížil Ondřej Soukup v pořadu Stalo se dnes

Proč vlastně Lotyši, alespoň jejich část, vstup Wehrmachtu do Rigy v roce 1941 podle něj slaví?

„Jakkoliv ze začátku mnozí z Lotyšů vítali Rudou armádu, tak během jednoho roku ty represe, které rozpoutalo NKVD a sovětské vedení, byly takové, že pro velkou část Lotyšů se vstup Wehrmachtu zdál určitým vysvobozením.“

„A samozřejmě tihle ti lidé to dodneška vnímají spíše pozitivně. To byla prostě taková situace, ve které se Lotyšsko tehdy ocitlo,“ připomněl Soukup.

Každoročně také 16. března slaví bývalí lotyšští příslušníci jednotek SS. Tvrdí přitom, že neoslavují nacismus, ale lotyšský boj za svobodu a nezávislost na Sovětském svazu. 16. března 1942 totiž lotyšská divize SS zdržela postup Rudé armády do Lotyšska v bitvě na řece Velikaja.

V řadách SS sloužilo zhruba 200 tisíc Lotyšů, více než třetina z nich ve válce zahynula. Jejich vstup do jednotek SS ale podle Soukupa nebyl příliš dobrovolný. „Lotyši, stejně jako například Estonci, byli vlastně do těchto jednotek odvedeni,“ podotkl Soukup.

Marika Táborská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme