Nový německý prezident dnes složí slavnostní přísahu.

Nový německý prezident Christian Wulff dnes složí slavnostní přísahu a ujme se funkce. Historicky nejmladší hlava státu musí vystoupit ze stínu svého protikandidáta Gaucka a přesvědčit Němce, že je skutečně prezidentem všech obyvatel, shodují se německá média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příštím německým prezidentem se Christian Wulff.

Příštím německým prezidentem se Christian Wulff. | Zdroj: ČTK

V Německu je funkce prezidenta spíše reprezentativního rázu, nejsou zde tedy žádná velká očekávání Němců. Život občanů prezident nijak neovlivní. Na volbu navíc vrhá stín devítihodinový maratón, který byl k jeho zvolení zapotřebí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O volbě nového německého prezidenta mluvila na Rádiu Česko zpravodajka Českého rozhlasu v Berlíně Klára Stejskalová.

Christian Wulff je nechtěným prezidentem. Někteří jeho předchůdci, například Roman Herzog, ale měli podobně těžkou startovní pozici a dokázali si nakonec Němce získat. Už první prohlášení Christiana Wulffa naznačují, že bude obratným prostředníkem.

Během první inauigurační řeči se musí podle německých médií pokusit přesvědčit větší polovinu Německa, která chtěla v čele státu Joachima Gaucka.

Wulf už dal najevo, že jeho první zahraniční cesta povede do Bruselu, navštívit chce i Polsko a Turecko. Česká republika se v jeho cestovní mapě neobjevila.

Se svojí manželkou bude nový německý prezident tvořit nejmladší německý prezidentský pár v historii. Christian Wulff je starý 51 let a první dáma je dokonce jen šestatřicetiletá. Wulff se totiž před časem rozvedl se svojí první ženou, bývalou spolužačkou a vzal si pracovnici svého PR oddělení.

Wulff je také teprve druhým katolíkem v úřadu německého prezidenta. Je to nekuřák, nepije alkohol a pravidelně sportuje. Pozorovatelé si všímají toho, že jeho manželka je první první dámou, která má tetování, což se jejímu manželovi velice líbí.

Klára Stejskalová, Martina Mašková, Katarína Brezovská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme