MMF rozhodne o záchranném úvěru pro Rumunsko

Představitelé Mezinárodního měnového fondu (MMF) budou dnes diskutovat o záchranném úvěru v celkové hodnotě dvaceti miliard eur pro Rumunsko. Schůzka v Bukurešti se měla konat už v pondělí, ale situaci zkomplikoval rumunský ústavní soud, který na konci minulého týdne prohlásil vládou plánované seškrtání důchodů o patnáct procent za protiústavní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Bran - sídlo hraběte Draculy

Hrad Bran - sídlo hraběte Draculy | Foto: Fotobanka stock.xchng, Liviu Jianu

Podle Cristiny Muntean, rumunské novinářky žijící v Česku, není ale vůbec jisté, že Rumunsko nakonec opravdu bude moci šetřit tak, aby splnilo požadavky MMF.

Přehrát

00:00 / 00:00

Expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek ve Světě o osmé.

„Je pravda, že existují obavy, zda Bukurešť zvládne srazit deficit rozpočtu. V sobotu kabinet rozhodoval o zvýšení DPH ze stávajících devatenácti na čtyřiadvacet procent. Vláda se také snaží zavést řadu opatření, jako například snížení daňových úniků nebo kontroly sociálních dávek,“ řekla Muntean.

Podle experta na mezinárodní politiku a hospodářství Petra Robejška se ale nakonec rumunské vládě podaří deficit snížit. „A to z prostého důvodu, že se to podařit musí. Když bude úplně nejhůř, tak Mezinárodní měnový fond vymyslí nějakou kličku, která Rumunům usnadní přístup k penězům,“ odhadl Robejšek.

„Nejsem si ale vůbec jistý, jestli Rumunsko má vůbec nějakou šanci se modernizovat do té míry, aby jednoho dne bylo opravdu prosperující zemí. To je ovšem zásadní strukturální problém celé jižní Evropy,“ podotkl expert s tím, že navíc je Rumunsko Řecko bez eura.

Lenka Buriánková, Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme