Koalice o polovinu sníží státní příspěvek na stavební spoření

Státní podpora stavebního spoření by se mohla snížit. Budoucí pravděpodobná koalice zřejmě našla způsob, jak ho zkrátit na polovinu a nevystavit se soudním dohrám. Příspěvek ze státní pokladny by vláda zdanila a to padesáti procenty. S informací přišly Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (vzor tisícikoruny).

Peníze (vzor tisícikoruny). | Foto: Tomáš Adamec

Toto opatření by se dotklo pěti milionů Čechů, kteří mají stavební spoření a rozpočtu může ušetřit víc než 6,5 miliardy korun. Lidé, kteří uzavřeli smlouvy do roku 2003 by od státu dostali místo 4 500 pouze 2250 korun ročně. Ti, kteří spoří kratší dobu, můžou počítat s pouze patnácti stovkami.

Přehrát

00:00 / 00:00

O škrtech v budoucím státním rozpočtu mluvil na Rádiu Česko Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09 a budoucí ministr financí.

„Šetřit musíme úplně všichni a státní příspěvek na stavební spoření je mimořádně štědrý. Je to velmi nákladné a myslím, že všichni víme, že drtivá většina spořících to užívá na úplně jiné účely než na stavební spoření,“ okomentoval rozhodnutí koalice Kalousek.

Od asociace spořitelen přitom zaznělo, že to bude znamenat konec překlenovacích úvěrů. Podle místopředsedy TOP 09 to ale stavební spořitelny nijak neohrozí:

„Snížení na polovinu podle našeho názoru i podle analýz nemůže ohrozit stavební spořitelny už jenom proto, že žádná z nich nepodniká samostatně. Dnes existují pouze velké finanční skupiny a stavební spořitelny operují v rámci agregovaných finančních skupin.“

Dojde k omezení překlenovacích úvěrů

Podle tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen Jiřího Šedivého ale k určitému dopadu na stavební spořitelny dojde: „Obecně platí, že každé znevýhodnění podmínek stavebního spoření povede k úbytku vkladů, tedy zdrojů pro úvěry a stavební spořitelny nebudou moct poskytovat tolik levných a dostupných úvěrů jako v současnosti.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaném padesátiprocentním zdanění státní podpory u stavebního spoření mluvil v poledních Ozvěnách dne tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Podle něj by díky tomu došlo k omezení právě překlenovacích úvěrů. „Určitě by došlo k jejich výraznému omezení a narozdíl od úvěrů ze stavebního spoření na překlenovací úvěry klienti nemají právní nárok. První omezení by se týkala právě překlenovacích úvěrů.“

Koalice se shodla na podobě státního rozpočtu

Lídři nastupující koalice se shodli na stropu rozpočtu na příští rok. Nesmí překročit 4, 8 procenta HDP. To je 140 miliard korun. Plošné škrty v sociálních výdajích budoucí vláda nechystá.

„Potvrzuji, že nejde o plošné škrty, že jsme podrobně prošli jednotlivé položky mandatorních sociálních výdajů a to těžiště bude v některých položkách státní sociální podpory a například i v nemocenské. Takže dávky v nezaměstnanosti zůstávají na stejné úrovni,“ řekl Rádiu Česko po jednání stranických expertů budoucí ministr průmyslu Martin Kocourek.

Koalice chce mít v roce 2013 deficit pod třemi procenty, do roku 2016 vyrovnané veřejné finance za předpokladu růstu ekonomiky o nejméně jedno procento.

Martina Mašková, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme