Drobil by nejraději zrušil dotace pro fotovoltalickou energii

Modernizace uhelné elektrárny Prunéřov, dostavba jaderné elektrárny Temelín, největší ekologická zakázka v historii nebo špatné ovzduší v Ostravě jsou témata, která čekají na nového ministra životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda ODS Pavel Drobil

Místopředseda ODS Pavel Drobil | Foto: Tomáš Adamec

Nominován byl místopředseda ODS Pavel Drobil, který by měl tento resort vést po Rut Bízkové. Jenže expert na podporu podnikání byl původně kandidátem na post ministra průmyslu a obchodu, ochranou životního prostředí se nikdy nezabýval.

„Výhoda je to v tom, že mám nadhled a nejsem nijak ideově zfanatizovaný. Nevýhodou samozřejmě je, že mi bude trvat o něco déle seznámení s agendou ministerstva životního prostředí, než by to bylo u průmyslu a obchodu, kterou jsem znal celkem detailně. Politik by ale měl být připravený přijmout politickou zodpovědnost za jakýkoliv rezort,“ uvedl Drobil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový mistr životního prostředí Pavel Drobil mluvil na Rádiu Česko

Končící ministryně životního prostředí Rút Bízková si myslí, že bude coby její nástupce vhodnou volbou, protože pochází z Moravskoslezského kraje a bude řešit špatné ovzduší v Ostravě.

Má například prosazovat zrušení poplatků na ostravském úseku dálnice, aby ji Ostravané cestou do práce využívali místo silnic nižšího řádu.

„Už jsem to říkal ve volební kampani a nic se na tom v mé nové roli nemění,“ potvrdil nový ministr. Zároveň znovu zopakoval, že těžbu černého uhlí ve Frenštátě dál považuje za nereálnou, a tudíž je proti ní.

Ze Šumavy nechce měsíční krajinu

Drobil naopak nejspíš nepotěší příznivce alternativních zdrojů energie. Už se také vyslovil pro omezení dotací pro fotovoltaické elektrárny.

„Křiví ceny a zdražují elektrickou energii, což zaplatí konečný spotřebitelé. Těm už se dnes nelíbí výše cen energií a toto je jeden z důvodů. Jsem liberál a tedy i nepřítel jakéhokoliv křivení trhu,“ prohlásil Drobil.

Podle svých slov je v této problematice radikální a chtěl by, aby v tomto neexistovaly žádné dotace.

„Je to ale věc jednání do budoucna. Smlouvy samozřejmě platí a musí být plněny. Každopádně já budu prosazovat razantní omezení dotací pro tento typ energie, který navíc díky výkyvům vyžaduje další investice do přenosových sítí. A ty by se jistě znovu projevily v ceně elektřiny,“ pokračoval.

Nový ministr, jak napsaly například Hospodářské noviny, je naopak příznivcem jaderné energie.

„Nebudu blokovat dostavbu Temelína. A pokud se ukáže pátý blok v Dukovanech jako ekonomicky přínosný, tak budu i pro něj,“ ujistil.

Vznikající vládní koalice se dohodla, že nezruší obří státní zakázku na likvidaci starých ekologických škod a počká si až na nabídky všech účastníků ve výběrovém řízení. Pokud by nová vláda veřejnou soutěž zrušila předčasně, hrozila by Česku arbitráž s velmi nejistým výsledkem pro státní rozpočet.

„V tomhle okamžiku o tom nemohu mnoho říct. S problematikou se teprve musím seznámit. Vždy byla mezirezortní dohoda mezi ministerstvem financí a ministerstvem životního prostředí. Chci se na to důkladněji podívat a až potom se vyjádřit,“ bránil se jasnému stanovisku.

O čem má však jasno je prý to, že podle svých slov nepodlehne žádným lobbistickým tlakům. Ani třeba mocné těžařské lobby.

„Nikdy jsem nepodlehl a nepodlehnu tlaku těžařských firem. Na druhou stranu nebudu podléhat ani tlakům z opačné strany, které dělají z určitých částí naší republiky měsíční krajinu, pod nějakým heslem nezasahování do přirozeného vývoje. Mám na mysli například Šumavu. Podívám se na problematiku bez ideologických brýlí,“ dodal.

Martina Mašková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme