Britové budou rozhodovat o změně volebního systému

Britové už vědí, že příští rok 5. května by měli v referendu rozhodovat o novém volebním systému . Podle BBC by to měl co nevidět oznámit vicepremiér Nick Clegg.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

London Tower Bridge

London Tower Bridge | Foto: Jana Sekerová

Ve stejný den, 5. května 2011, se mají konat komunální volby. Podle vládního zdroje, na který BBC odkazuje, by to mělo referendu zajistit solidní voličskou účast.

Pro novou britskou koaliční vládu konzervativců a liberálních demokratů je změna volebního systému poměrně zásadní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Kytka mluvil na Rádiu Česko o změnách v britském volebním systému

„Liberální demokraté šli do voleb s cílem radikálně změnit volební systém ze stávajícího většinového na systém proporčního zastoupení, jako má například Česká republika. Když se vytvářela koalice, byl toto jeden ze sporných bodů. Liberálům a konzervativcům se ho podařilo rozetnout kompromisním návrhem, který oba systémy kombinuje,“ uvedl spolupracovník Českého rozhlasu v Londýně Ivan Kytka.

Labouristická opozice je v názoru na změnu volebního systému rozdělená.

Termín může nahrávat odpůrcům změny

„Ve straně existuje tradicionalistické křídlo, kterému současný systém vyhovuje. Paradoxně si tak rozumí i s tradicionalistickým křídlem konzervativců, kteří jsou rovněž proti. David Cameron ale liberálům slíbil, že on sám změnu důrazně podpoří,“ pokračoval Kytka.

Termín 5. května 2011 byl vybrán hlavně pro pohodlí britských voličů a z obav, že v jiném případě by volební účast byla velice mizivá.

„Kromě komunálních voleb se bude volit také do skotského parlamentu a velšského shromáždění. Lze čekat, že k urnám přijde tradičních padesát až šedesát procent, kteří odevzdají hlas i v referendu. Termín ale bude spíše vyhovovat odpůrcům změny. Hlavně proto, že v té době vstoupí v platnost některé nepopulární změny,“ předpověděl zpravodaj v Londýně.

Případný neúspěch ve snaze liberálních demokratů o změnu volebního systému by mohl otřást i pevností vládní koalice.

„Mohla by jí i rozbít, pokud by labourističtí a konzervativní tradicionalisté spojili síly a zákon by neprošel parlamentem. Liberálové by pak nenaplnili hlavní volební slib, což by mělo nepochybně vážný dopad na koalici. Pravděpodobně by Cameron musel hledat nějaké alternativní řešení,“ nastínil Kytka možná řešení.

Podle něj britští voliči dokáží být velice ignorantští, co se týče detailů volebních systémů, a liberální demokraty čeká velké úsilí, aby vysvětlili, oč vlastně půjde. Ale systém už byl testován při volbě londýnského starosty a nebyly s ním potíže.

Alternativní volba mimo jiné počítá s tím, že lidé kromě hlavního kandidáta dávají ještě jeden hlas alternativnímu kandidátovi. Pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu, přičítají se k hlavním hlasům ty alternativní, a to postupně těch kandidátů, kteří získali nejméně hlasů.

Británie má v současnosti většinový volební systém. Konzervativci už dříve uvedli, že současný většinový systém zaručuje vznik silné a stabilní vlády. Konzervativní poslanci ale zřejmě v parlamentu referendum podpoří, protože je k tomu zavazuje koaliční dohoda s liberálními demokraty.

Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme