Švýcarské zákony o asistované sebevraždě jsou dle kritiků moc liberální

Asistovaná sebevražda, asistované umírání, zabití ze soucitu - názvů pro lékaři asistované sprovození ze světa nevyléčitelně nemocných je řada. Jejich účelem má být jediné: co nejvíce usnadnit nevyléčitelně nemocným a trpícím odchod ze světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženeva

Ženeva | Foto: David Šťáhlavský | Zdroj: Český rozhlas

Ve většině zemí je to kriminální čin. Nikoliv ale ve Švýcarsku. Stále více hlasů ovšem tvrdí, že legislativa, která asistovanou sebevraždu v této zemi upravuje, je nedostatečná; je příliš liberální a liší se svou benevolencí i od těch zemí, kde už podobné opatření platí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O asistovaných sebevraždách a eutanazii hovořil Petr Příhoda ve Světě o druhé Rádia Česko

Kritika zesílila letos v květnu, kdy se ve zprávách objevily záběry ze dna Ženevského jezera. Tam potápěči objevili tři stovky uren s logem krematoria, jehož služeb využívá proslulá švýcarská klinika Dignitas (Důstojnost), která se na asistovanou sebevraždu specializuje.
Za posledních 11 let tam dobrovolně odešlo ze světa 8000 lidí.

Jak Rádiu Česko řekl Petr Příhoda, který přednáší etiku na 2. lékařské fakultě v Motole, sám je odpůrcem jak asistované sebevraždy, tak i eutanazie. Je přesvědčen, že lidé by ze světa měli odejít přirozenou cestou a že by život neměl být ukončen násilím.

„Já si myslím, že jak sebevražda, tak nápomoc k sebevraždě, jsou důsledky naprosto jedinečné situace. Toho člověka, který se takto rozhodne, samozřejmě neodsoudím. Ale všimněte si, že sebevraždu vnímáme jako něco, co by nemělo být.“

„Někdy pochopíme, že tomu člověku z jeho hlediska nic jiného nezbývalo, ale je nám při tom smutno. A tuto výjimečnou situaci legislativně upravit, znamená udělat z výjimečné situace situaci rutinní. A toho bych se velice bál,“ vysvětlil svůj postoj Příhoda.

Názor českých lékařů na asistovanou sebevraždu a eutanazii se ale podle něj v průběhu let mění. „Ještě před takovými 10 lety většina naší lékařské obce byla proti, dneska je to asi tak na půl. Je řada lékařů, kteří s tímhle tím souhlasí,“ uvedl Petr Příhoda.

Václav Sochor, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme