Ukrajina už neusiluje o členství v NATO. Do EU ale chce

Bez zmínky o členství Ukrajiny v Severoatlantické aliance přijal ukrajinský parlament v noci na dnešek zákon o zásadách vnitřní a zahraniční politiky. Informovala o tom agentura ITAR-TASS, podle které naopak zákon výslovně zmiňuje členství v Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina

Ukrajina | Foto: Emanuel Macoun

Podle velvyslance ČR při NATO Martina Povejšila nejde rozhodně o překvapení, protože o tomto kroku již představitelé aliance s ukrajinskými zástupci hovořili. Aliance podle něj nicméně nemění takzvanou politiku otevřených dveří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině na Rádiu Česko okomentoval Libor Dvořák z Českého rozhlasu 6.

I podle Libora Dvořáka z Českého rozhlasu 6 není zrušení usilování o členství v NATO překvapením: „Rozhodující byl asi rok 2008, kdy se ani Ukrajina ani Gruzie nedočkala slibu, že by byla do aliance přijata. Tehdy v zemi vládl prozápadní prezident Viktor Juščenko. Když k tomu ještě připočteme až 70 procentní nesouhlas Ukrajinců s členstvím v NATO, nyní je to něco přes 50 procent.“

Velký vliv na zrušení usilování o členství v Alianci má také nový prezident Viktor Janukovyč, který zrušil radu, která připravovala celý proces případného vstupu Ukrajiny do NATO.

„Ostatně to členství v NATO se netěšilo popularitě i kvůli tomu, že Ukrajinci měli pocit, že vlastně jakoby stále klepají na dveře, které před nimi zůstávají pevně zavřené,“ podotkl v pořadu Stalo se dnes bývalý český velvyslanec v této zemi Pavel Máša.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý velvyslanec v Kyjevě Pavel Máša téma přiblížil v pořadu Stalo se dnes

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která je v Kyjevě na návštěvě, dnes nicméně ukrajinskou vládu ujistila o možnosti do NATO vstoupit.

Patricie Polanská, Lenka Rafaelová, Libor Dvořák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme