Ruské nákladní lodi Progress se nepodařilo připojit k ISS

Ruské kosmické nákladní lodi Progress se nepodařilo spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Během pokusu o přistání minula cíl a začala nekontrolovatelně rotovat. Podle ruských agentur ale loď není ztracena, dalším možným termínem pro manévr bude zřejmě neděle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finální podoba Mezinárodní vesmírné stanice po dokončení v roce 2010. V prostřední části je dobře viditelný modul Tranquility se skleněnou kopulí.

Finální podoba Mezinárodní vesmírné stanice po dokončení v roce 2010. V prostřední části je dobře viditelný modul Tranquility se skleněnou kopulí.

Progress odstartoval z Bajkonuru ve středu a šestičlenné posádce ISS veze téměř tři tuny zásob potravin, vodu, palivo a technické zařízení.

Obě plavidla se měla spojit dvě minuty před 19:00 SELČ. Podle ruského střediska pro řízení kosmických letů operace zpočátku probíhala normálně, pak ale "něco stalo" a Progress stanici ISS minul.

Agentura ITAR-TASS s odvoláním na telemetrické údaje napsala, že příčinou selhání nebyla havárie na palubě lodi. Podle agentury RIA Novosti selhal systém automatického přibližování a zvládnout operaci ručně se posádce ISS nepodařilo.

Podobná nehoda postihla Progress před dvěma měsíci. Ruský velitel orbitálního komplexu Oleg Kotov však tehdy situaci zvládl a v poslední fázi připojovacího manévru kosmické plavidlo ručně navedl. Příčinou poruchy byla softwarová chyba systému řízení.

Martin Hromádka, Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme