Američané slaví Den nezávislosti. Nevědí ale proč

Pikniky, grilování a večer ohňostroj. Takový je pro Američany tradičně 4. červenec. Oficiálně si připomínají nezávislost, kterou tehdejší britské kolonie vyhlásily v roce 1776. Ne všichni Američané ale vědí, čím je právě tohle datum významné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům

Bílý dům | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Den nezávislosti je pro Američany svátkem, kdy dávají najevo vlastenectví a lásku ke své zemi. To ale neznamená, že by všichni věděli, proč je tím datem právě 4. červenec a co se v tenhle den v roce 1776 vlastně stalo.

Před časem odpověděla v precizním průzkumu agentury Gallup správně asi polovina dotázaných. Minianketa zpravodaje ČRo v USA Víta Pohanky v ulicích americké metropole přinesla v podstatě stejný výsledek.

Tak třeba Gitta o tom asi někdy četla, ale už si to nepamatuje. Jako ženu ve středním věku ji od povinné školní docházky dělí přece jen několik desítek let.

“Proč mi kladete tak špatnou otázku?” odpovídá otázkou Gittina vrstevnice Lyn. Když ale zpravodaj zdůrazní, že je 4. červenec Dnem nezávislosti, zajiskří jí to v očích:

“Nepodepsali snad Deklaraci nezávislosti?” říká trochu nejistě. Zpravodaj jí připomněl, že v ten den se zástupci tehdejších 13 britských kolonií v Americe definitivně ve Filadelfii dohodli na textu dokumentu, který patří k historickým pilířům Spojených států.

Národní hrdost

Podepisovali ho ale postupně až od srpna toho roku, protože pro to potřebovali zvláštní mandát. Pro ten si museli z Filadelfie odjet na koni nebo v povozech. Většinou stovky mil. Reprezentant států Delaware se k podpisu dostal dokonce až v roce 1777. 4. červenec 1776 je nicméně historiky posvěceným datem vyhlášení nezávislosti.

A i když si na to hned nevzpomněla, Lyn nepochybuje o významu tohoto sváku pro všechny Američany:

“Cítíte se vlastenecky, tak to prostě je,” říká Lyn. “Bez ohledu na to, jestli přesně znáte nebo neznáte historické okolnosti, kvůli kterým je právě tenhle den federálním svátkem,” uzavřela.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme