Důchodová reforma je nezbytná, myslí si 88 procent lidí

Osmaosmdesát procent lidí si myslí, že důchodová reforma je nezbytná. 90 procent lidí je přesvědčeno, že se v zabezpečení na penzi nelze spoléhat na stát. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Penzijního fondu České pojišťovny a agentury Median.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodce

důchodce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zmíněné výsledky ČRo potvrdil marketingový ředitel Penzijního fondu České pojišťovny Petr Brousil.

„Téměř devadesát procent obyvatel ČR se obává, že v případě odchodu do penze je čeká chudoba. Devět z deseti obyvatel se navíc domnívá, že na penze od státu se nelze spolehnout. Obavy z penze a jejich intenzita ja přímo úměrná věku respondentů,“ řekl Brousil a dodal:

„Mladí lidé příliš odchod do důchodu neřeší. Láme se to až kolem čtyřicátého roku věku, kdy už jsou obavy z penze poměrně velké.“

Rozdíly jsou vysoké

Téměř devadesát tisíc korun činí rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším starobním důchodem, které se u nás vyplácí. Zatímco měsíční penzi přes 92 tisíce korun měsíčně bral loni v republice jediný důchodce, deset procent seniorů bralo méně než 7 769 korun.

Průměrný starobní důchod v České republice přitom dosáhl v prvním čtvrtletí letošního roku 10 043 koruny. Kamil Vařeka z České správy sociálního zabezpečení dodává, kolik starobních penzí úřad vyplácí:

„Celkem 2 236 000 starobních důchodců vyplácela ČSSZ ke konci května roku 2010. Uskutečnilo se tak z celkového počtu 2 800 000 penzistů, kterým tatáž instituce vyplácela cca 3 431 000 důchodů, z toho bylo 60 000 důchodů zasíláno do zahraničí,“ upřesnil Vařeka.

Průměrný mužský starobní důchod přitom činí 11 162 a u žen v průměru 9 119 korun. Jde o průměr, do kterého se nezapočítávají nejnižší a nejvyšší částky. I tak ale na průměrný důchod nedosáhnou všichni penzisti. Minimimálně deset procent z nich bere menší částky. Nejnižší vyplácený důchod je 2 940 korun. Naopak nejvyšší, který loni bral jediný penzista v republice, přesáhl už zmíněných 92 tisíc korun.

“V roce 2009 pobíral nejvyšší důchod v pásmu 92 000 korun jeden důchodce. V tomto případě se jednalo o starobní důchod bez příspěvku a odškodnění. Takovéto výše důchodu může dosáhnout člověk s dlouhodobě nadprůměrnými příjmy. Například ve vedoucích pozicích. Musí rovněž hodně přesluhovat vlastní důchodový věk. Tím se mu také zvyšuje penzijní základ o 1,5 procenta za každých 90 dnů výdělečné činosti,” uvedl Vařeka.

Jitka Hanžlová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme