Novým polským prezidentem bude už jistě Bronislaw Komorowski

Novým polským prezidentem bude už jistě Bronislaw Komorowski. Jeho náskok po sečtení 95 % hlasů už není možné překonat. K výhře mu už také pogratuloval jeho soupeř Jaroslav Kaczynski. Ale rozdíl mezi nimi je velmi těsný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bronislaw Komorowski u voleb

Bronislaw Komorowski u voleb | Zdroj: ČTK

Předběžná čísla Komorowskému přisuzují 52,6 procenta hlasů, jeho soupeř pak získal 47,6 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polsko-volby-výsledek-na noc.mp3

„Zvítězila demokracie,“ těmito slovy zahájil Bronislav Komorowski svůj první povolební vítězný projev. Ocenil především na Polsko vysokou volební účast, protože lidé hlasovali i v době letní dovolené. Pogratuloval svému rivalovi Jaroslavu Kaczynskému k velmi dobrému výsledku.

Vítězství Komorowského znamená především hladkou spolupráci kabinetu Donalda Tuska s prezidentem. Řada reformních zákonů tak má šanci na schválení. Skončí také spory o tom, jak by měla vypadat polská zahraniční politika.

Na druhou stranu Jaroslaw Kaczynski výrazně posílil postavení své opoziční strany Právo a spravedlnost a jak dodal, další volby, tentokrát parlamentní, už musí vyhrát.

Oficiální výsledky voleb budou zveřejněny v pondělí odpoledne.

Petr Vavrouška, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme